2024 YKS Tercih Maratonu: Kontenjanlar Azaldı, Rekabet Arttı

2024 YKS tercih dönemi başladı! Kontenjanlar azaldı, rekabet arttı. Adaylar için önemli ipuçları ve vakıf üniversitelerine yönelik YÖK'ün ücret uyarısı hakkında detaylı bilgi.

2024 YKS Tercih Maratonu Başladı: Kontenjanlar Azaldı, Rekabet Arttı

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla adaylar tercih telaşına girdi. ÖSYM'nin yayımladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na göre, tercihler 25 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Bu yıl, üniversitelerde toplam 1 milyon 58 bin 345 kontenjan bulunuyor. Depremden etkilenen illerde ikamet eden adaylar için özel kontenjanlar ayrıldı. Ayrıca, 34 yaşını tamamlamış kadınlar, şehit ve gazi eş ve çocukları için de özel kontenjanlar mevcut. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarında başarı sıralaması uygulaması devam ediyor.

60 Binden Fazla Kontenjan Azaldı

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, tercih yapacak aday sayısında 150 bin kişilik bir azalma olduğunu ve kontenjanların 60 binin üzerinde düştüğünü belirtti. Özellikle eşit ağırlık ve sözel bölümlerde rekabetin artacağını vurguladı. Ünsal, adayların tercih yelpazesini geniş tutması ve 24 tercih hakkını tamamen kullanması gerektiğini söyledi.

Yapay Zekâ ve Siber Güvenlik Bölümleri Popüler Olacak

Yeni açılan siber güvenlik ve yapay zekâ bölümleri, tıp kadar olmasa da çok tercih edilecek bölümler arasında yer alacak. Bu bölümlerde sıralama şartı aranmasa da birçok üniversite ön sıralardan öğrenci kabul edecektir.

Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğitim Uzmanı Cihan Yeşilyurt, adayların tercih listelerini dikkatli hazırlaması gerektiğini belirterek, ilk sıralarda en çok istenilen bölümlere, orta sıralarda yerleşme olasılığı yüksek olan bölümlere ve son sıralarda ise yerleşme olasılığı çok yüksek olan bölümlere yer verilmesini tavsiye etti. Ayrıca, adayların istek sırasına dikkat etmeleri ve tercih edilen bölümlerin özel koşullarını mutlaka okumaları gerektiğini vurguladı.

YÖK’ten Vakıf Üniversitelerine Ücret Uyarısı

YÖK, vakıf üniversitelerine eğitim öğretim ücretleri konusunda TÜFE üzerinden resmi güncelleme oranları dışında herhangi bir ilave değişiklik yapılmaması konusunda uyarıda bulundu. Bu uyarı, adayların tercih döneminde karşılaşabileceği sürpriz ücret artışlarını önlemeyi amaçlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri