Millî Eğitim Bakanlığı'ndan Okullarda Şiddetin Önlenmesine Yönelik Yeni Genelge!

Millî Eğitim Bakanlığı, okullarda şiddetin önlenmesine yönelik yeni tedbirler içeren genelgeyi yayımladı. Tüm detaylar ve alınan önlemler hakkında bilgi edinin.

"Okullarda Şiddetin Önlenmesi" Konulu Genelge Yayımlandı

Yeni Eğitim-Öğretim Dönemi Öncesinde Şiddete Karşı Tedbirler

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla, okullarda fiziksel, cinsel, duygusal/psikolojik, ekonomik, siber/dijital şiddet ve akran zorbalığı gibi her tür şiddetin önlenmesine yönelik çalışmaların detaylarını içeren "Okullarda Şiddetin Önlenmesi" konulu genelge yayımlandı. Yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde, okullarda şiddetin önlenmesine yönelik yeni tedbirler alındı ve genelge ile tüm okul yöneticilerine önemli sorumluluklar yüklendi.

Genelgede Yer Alan Temel Hususlar

Genelgede, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler çerçevesinde şiddetin önlenmesi ve vatandaşların şiddetten arınmış bir yaşam sürdürebilmeleri için alınması gereken tedbirler vurgulandı. Şiddetin her türünün bireylerin gelişimini olumsuz etkilediği belirtilerek, şiddet mağduru olmanın ve şiddete tanık olmanın, kişilerin başka birine şiddet uygulama riskini artırdığı ifade edildi.

Erken yaşta yaşanan travmatik deneyimlerin, ilerleyen yaşlarda şiddet uygulama riskini artırdığına dikkat çekilen genelgede, şiddet aktarımının önlenmesi ve olumsuz yaşantıların engellenmesi için gelişimsel önleyici yaklaşımların esas alınması gerektiği vurgulandı.

Şiddetin Önlenmesine Yönelik Alınacak Tedbirler

Genelgede belirtilen tedbirler kapsamında:

  • Okul yöneticileri ve personel için hizmet içi eğitimler: Okul yöneticileri ve personel, şiddetin önlenmesine yönelik hizmet içi eğitimlere tabi tutulacak ve bu kapsamda uygulama planları oluşturulacak.
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri: Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri kapsamında, okullarda şiddete neden olabilecek risk faktörleri tespit edilerek gerekli tedbirler alınacak.
  • Güvenli okul ortamları: Okul ve kurum içinde ve dışında güvenliği sağlamak amacıyla yönetimce gerekli tedbirler alınacak ve ilgili kurumlarla işbirliği yapılacak.
  • Okul-aile iş birliği: Okul-aile iş birliğini güçlendirerek şiddetin önlenmesinde velilerin desteğini sağlamak amacıyla gerekli tedbirler alınacak.

Uygulamalara İlişkin Detaylar

Genelgeye göre, okullarda ve kurumlarda şiddeti önlemeye yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yaygınlaştırılacak. Özellikle dijital ortamlarda çocukların güvenli alan becerilerinin geliştirilmesi ve dijital/siber alan kaynaklı olumsuz davranışların önlenmesi için çalışmalar yapılacak. Ayrıca, pansiyonlu okullarda görev yapan yönetici, belletmen ve yardımcı personele şiddetin önlenmesi kapsamında eğitimler düzenlenecek.

Genelgeye Göre Uygulama Adımları

  • Şiddet mağdurlarının korunması: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği ve Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Hizmetleri Yönergesi çerçevesinde şiddet mağdurlarına yönelik destekler artırılacak.
  • Hayat Boyu Öğrenme Programları: Şiddetin önlenmesine yönelik yaygın eğitim çalışmaları artırılarak, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü uhdesindeki aile eğitimleri ve diğer programlardan yararlanılacak.

Güvenli Okul Ortamları İçin Çalışmalar

Genelgede, okullarda eğitim-öğretimin güvenli bir ortamda yürütülmesinin esas olduğu ve şiddet içeren davranışların önlenmesi için tüm önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı. Özellikle afet ve acil durumlarla mücadele dönemleri de dahil olmak üzere, şiddetin önlenmesi ve mağdurun korunması için sunulan hizmetlerin sürekliliğinin sağlanması istendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri