GİB'den Kredi Kartı ve POS Kullanımına Yeni Düzenleme: Ceza Uygulaması Netleşti

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kredi ve banka kartı ödemelerinde başkasına ait POS cihazı kullanılması durumunda uygulanacak özel usulsüzlük cezası hakkında açıklama yaptı. Bayi-alt bayi ilişkisi ve farklı kart sahipliği cezaya tabi olmayacak.

Kredi Kartı ve Banka Kartı ile Yapılan Ödemelere İlişkin GİB Açıklaması

GİB'den Yeni Düzenleme: Kredi ve Banka Kartı Ödemelerinde Usulsüzlük Cezası

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kredi ve banka kartıyla yapılan ödemelerde başkasına ait pos cihazı kullanılması durumunda uygulanacak özel usulsüzlük cezası hakkında kamuoyuna açıklamalarda bulundu. GİB, mal teslimi veya hizmet ifası sırasında kredi kartı veya banka kartı gibi ödeme araçlarıyla yapılan tahsilatlarda, mal veya hizmeti alan kişi ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı olmasının cezaya tabi olmadığını belirtti.

7524 sayılı Vergi Kanunları ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na eklenen altıncı fıkra gereğince, mükelleflerin mal satışı veya hizmet ifası için yaptıkları tahsilatları, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları (POS cihazları) aracılığıyla yapmaları halinde, her bir işlem için 3 kat özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu cezaların toplamı bir takvim yılı içinde 20 milyon lirayı geçemeyecek. Bu düzenleme ile kayıt dışı işlemlerin önlenmesi amaçlanmaktadır.

Bayi-Alt Bayi İlişkisi ve Kart Sahipliği Konusunda Açıklık Getirildi

GİB açıklamasında, mükelleflerin bankalar tarafından kendilerine tahsis edilen fiziki veya sanal POS cihazını bayi, alt bayi ve benzeri ilişki kapsamında başka iş yerlerine kullandırmaları durumunda cezaya muhatap olup olmayacakları konusundaki tereddütlerin giderildiğini belirtti. Bankacılık mevzuatına uygun şekilde bayi-alt bayi ilişkisi kapsamında POS cihazını kullandıran ve bu cihazlar aracılığıyla tahsilat yapan mükelleflerin, kanun hükümlerine uygun hareket etmeleri şartıyla cezaya tabi olmayacakları açıklandı.

Ayrıca, mal ve hizmet alımlarında müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişi olmasının cezaya tabi fiiller arasında sayılmadığı vurgulandı. Ödeme sırasında başkasının kredi kartını kullanmanın özel usulsüzlük cezası uygulanmasına neden olmayacağı belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri