Okul Servislerinde Fahiş Fiyat Krizi: Veliler Ne Yapmalı?

Yeni eğitim döneminde okul servis ücretlerine yapılan fahiş zamlar, velileri harekete geçirdi. İstanbul’da yıllık 23 bin TL olması gereken ücretler, bazı servis şirketlerince 80 bin TL’ye kadar çıkarıldı. Velilerin bu durumda yapabileceği hukuki adımları

Okul Servisleri Velileri Harekete Geçirdi: Fahiş Fiyatlara Karşı Hukuki Adımlar

Veliler Fahiş Servis Ücretleriyle Karşı Karşıya

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte, çocuklarını okul servisleriyle göndermek isteyen veliler, yüksek fiyat talepleriyle karşılaşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) belirlediği fiyatların çok üzerinde ücret talep eden bazı servis şirketleri, velileri zor durumda bırakıyor. Özellikle kısa mesafeler için yıllık 23 bin TL olarak belirlenen ücret yerine, bazı servisler 70 ila 80 bin TL talep ediyor.

UKOME'nin Kararı ve Belirlenen Ücretler

İstanbul'da UKOME'nin 25 Temmuz’da aldığı karar doğrultusunda okul servis ücretlerine %16 oranında zam yapıldı. Bu zam oranıyla birlikte 0-1 kilometre arası mesafe ücreti bin 665 TL’den bin 931 TL 40 kuruşa yükseldi. Ankara’da ise servis ücretlerine %40 zam yapıldı. Yeni fiyatlara göre yıllık servis ücretleri şu şekilde belirlendi:

  • 3 kilometreye kadar: 16 bin 745 TL
  • 3-6 kilometre arası: 18 bin 450 TL
  • 6-10 kilometre arası: 21 bin 320 TL
  • 10-15 kilometre arası: 24 bin 810 TL
  • 15 kilometreyi aşan her kilometre için: Yıllık 550 TL

Bu ücretlere ek olarak, rehber ücreti olarak da 730 TL talep ediliyor.

Hukuki Yollar ve Velilerin Yapması Gerekenler

Fahiş fiyat talepleri karşısında velilerin izlemesi gereken adımlar konusunda Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, önemli uyarılarda bulundu. Velilere şu adımları izlemeleri tavsiye ediliyor:

  1. Fiyatı Okul Yönetimine Bildirin: Fahiş fiyat talebini önce okul yönetimine bildirin ve düzeltme yapılmasını talep edin.
  2. Tüketici Hakem Heyeti’ne Başvurun: Düzeltme yapılmazsa, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunun.
  3. Tüketici Mahkemesi'ne İtiraz Edin: Hakem Heyeti’nden olumsuz bir karar çıkarsa, Tüketici Mahkemesi'ne itiraz edin. Mahkeme, fahiş ücretin en yüksek oranda faiziyle birlikte iadesine karar verebilir. Yargılama giderleri de faiziyle birlikte geri alınır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri