Eski Çamlar Bardak Oldu Deyiminin Anlamı ve Hikayesi Nedir

"Eski çamlar bardak oldu" deyiminin kökeni ve anlamı nedir? Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde yer alan bu deyim, zamanın getirdiği değişimleri ve dönüşümleri nasıl anlatıyor? Hikayesini ve detaylarını keşfedin.

"Eski Çamlar Bardak Oldu" Deyiminin Hikayesi ve Anlamı

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde Bolu

Evliya Çelebi, ünlü Seyahatnamesi'nde Bolu'yu anlatırken çam ve ardıç ağaçlarının işlenip bardak yapıldığını belirtir. Çam ağacının suyu soğuk tutma özelliği ve hoş bir koku vermesi nedeniyle bu ağaçlardan yapılan bardaklar oldukça kıymetlidir. Piknik alanlarındaki çeşmelerin çam gövdelerinden akıtılmasının ve çam ormanlarından çıkan kaynak sularının itibar görmesinin bir sebebi de budur.

Eski Çamlar Bardak Oldu Deyimin Kökeni ve Hikayesi

Bu bağlamda, "Eski camlar bardak oldu" şeklinde yapılan bir yorum hatalıdır. Aslında, eski cam kırıklarının toplanıp yeniden bardak yapılması mümkündür ve hatta bir dönemde kiliselerin küçük çanlarının su tası olarak kullanıldığı da bilinir. Ancak, deyimin asıl anlamı ve hikayesi daha farklıdır.

Vaktiyle, orman köylerinden bir delikanlı askere gitmiş. O yıllarda askerlik uzun sürmektedir. Geri döndüğünde köyün yakınındaki büyük çam ağaçlarının kesildiğini görüp babasına sebebini sormuş. Babası da ona şöyle cevap vermiş:

— Oğlum, sorduğun o eski çamlar bardak oldu. Askerde iken sana gönderdiğimiz harçlıklar nereden geldi sanıyorsun?

Bu hikaye, zamanın ve değişimin etkilerini, eskiden değerli olan bir şeyin nasıl başka bir amaç için kullanıldığını ve dönüştüğünü anlatır. Eski çam ağaçları, köy halkı tarafından bardak yapılarak değerlendirilmiş ve elde edilen gelirle askerdeki delikanlıya harçlık gönderilmiştir.

Eski Çamlar Bardak Oldu Deyimin Anlamı

"Eski çamlar bardak oldu" deyimi, zamanla değerli veya önemli olan bir şeyin, başka bir amaçla kullanılmak üzere dönüştüğünü ifade eder. Bu dönüşüm, genellikle ekonomik veya pratik sebeplerle olur. Deyim, aynı zamanda değişimin kaçınılmazlığını ve zamanla her şeyin yenilenip farklı şekillerde değerlendirilebileceğini de vurgular.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

ÖDEV & BİLGİ Haberleri