İkinci Öğretim Programları Kapatılıyor: YÖK Başkanı Sebeplerini Açıkladı

YÖK, 2024-2025 akademik yılından itibaren devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarını kapatma kararı aldı. Kararın nedenleri ve detayları hakkında bilgi edinin.

YÖK'ün İkinci Öğretim Programlarını Kapatma Kararı ve Nedenleri

İkinci Öğretim Programları Neden Kapatıldı?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2024-2025 akademik yılından itibaren devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarına öğrenci alınmayacağını açıkladı. Bu karar, yaklaşık 80 bin kontenjan ve 400 bin öğrenciyi etkileyecek. Vakıf üniversiteleri ise bu yıl öğrenci almaya devam edecek, ancak gelecek yıldan itibaren bu programları kapatmayı planlıyor.

Kararın Alınma Nedenleri

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, kararın nedenini şu şekilde açıkladı:

Yeterli Üniversite Kapasitesi: Türkiye'de şu an 208 üniversite bulunmakta ve bu, yükseköğretimdeki erişim talebini karşılayabilecek kapasitede oldukları anlamına geliyor. Yeni açılan programlar sayesinde ikinci öğretime ihtiyaç kalmadığı belirtiliyor.

Eğitim Kalitesinin Düşmesi: İkinci öğretim programlarında eğitim kalitesinin düştüğü, hocaların fazla ders yükü nedeniyle şikayetçi olduğu ve bazı üniversitelerde programların normal saatler dışında düzenlendiği belirtiliyor. Bu durum, eğitim öğretim kalitesinin aşağıya inmesine neden oluyor.

İş Piyasasına Uyum: Yeni açılan programlar, gençlerin daha kolay iş bulmalarını sağlayacak şekilde tasarlanıyor. Bu sayede üniversite mezunlarının iş bulma olanaklarının artırılması hedefleniyor. Ayrıca, Açıköğretim programlarının ikinci öğretime alternatif olarak sunulduğu ifade ediliyor.

Karara Tepkiler

YÖK’ün aldığı bu karar, üniversiteler ve öğrenciler tarafından genel olarak olumlu karşılanmış durumda. Prof. Dr. Özvar, toplumun ve üniversitelerin bu karara sıcak baktığını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SINAV Haberleri