Telafi Sınavı Yok: Öğrenciler İçin MESEM veya Sınıf Tekrarı Seçeneği

Milli Eğitim Bakanlığı, sınıfta kalma uygulamasını geri getirdi ve sınıf tekrarına kalan 9. sınıf öğrencilerine Mesleki Eğitim Merkezlerine (MESEM) geçiş hakkı tanıdı. Telafi sınavı yapılmayacak, öğrenciler ya sınıf tekrarı yapacak ya da MESEM’e geçecekle

Sınıf Tekrarı ve MESEM’e Geçiş: Öğrenciler İçin Yeni Düzenlemeler

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı son değişiklikle sınıfta kalma uygulaması geri getirilmişti. Bu değişikliğin sonuçları, karne dağıtım döneminde ortaya çıktı ve birçok öğrenciyi ve veliyi etkiledi.

Sınıf Tekrarı Geri Geldi

Yeni yönetmeliğe göre, meslek liseleri başta olmak üzere bazı okullarda 9. sınıf öğrencilerinin neredeyse yarısı sınıfta kaldı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, karne dağıtım töreni sırasında bu konuyla ilgili sorulara yanıt verdi. Bakan Tekin, sınıf tekrarıyla ilgili işlemlerin henüz tamamlanmadığını ve bayram sonrası net rakamların görüleceğini belirtti.

Telafi Değil, MESEM

Öğrenciler ve veliler, telafi sınavlarının yapılacağına dair umutlanmıştı. Ancak 9. sınıfta sınıf tekrarına kalan öğrencilere yönelik ek sınav veya af düzenlemesi yapılmayacağı açıklandı. MEB, 19 Temmuz’da okullara gönderdiği yazıda, sınıf tekrarına kalan öğrencilere Mesleki Eğitim Merkezlerinin (MESEM) 10. sınıfına geçiş hakkı tanındığını bildirdi. Bu şekilde okul terklerinin önüne geçilmesi ve okul kapasitelerinin etkin kullanılması hedefleniyor.

2 Ders Şartı Bulunuyor

Bakanlık, 9. sınıf öğrencilerinin MESEM’lere geçişiyle ilgili genel bir duyuru yapmadı. Okul müdürlerine gönderilen yazıda, sınıf tekrarına kalan 9. sınıf öğrencilerinin, devamsızlıktan kalmamış olmak şartıyla, Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Matematik ve Tarih derslerinden herhangi ikisinden yıl sonu itibariyle başarılı olmaları halinde MESEM’lerde 10. sınıfa devam edebilecekleri belirtildi. Son kayıt tarihi Temmuz ayının son iş günü olarak belirlendi.

Tekrar Seçeneği Var

MESEM’e geçmek istemeyen öğrenciler ya 9. sınıfa tekrar gidecek ya da açık öğretime geçmek durumunda kalacaklar. Okullardan alınan bilgilere göre, sınıfta kalan öğrencilerden bazıları MESEM’lere geçmeye hak kazandı.

Ne Olmuştu?

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, daha önce bir üst sınıfa geçiş için gerekli olan 50 ortalama artık yeterli değil. Ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebiliyor. Ancak 4 ders ve üzeri zayıfı olanlar sınıf tekrarı yapıyor. Bu uygulama, 2023-2024 eğitim yılından itibaren 9. sınıf öğrencileri için geçerli oldu. Diğer sınıflar için ise eski yönetmelik uygulanmaya devam ediyor.

MESEM’lerin Tartışmalı Yönleri

MESEM’ler, çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığı ve iş kazalarıyla gündeme geldiği için tartışma konusu oldu. MESEM’e giden öğrenciler haftada bir gün okulda teorik eğitim alıyor, geri kalan dört gün ise işletmelerde çalışıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SINAV Haberleri