YÖK 2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu Yayımlandı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2024” kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda Türkiye’deki 201 üniversite, eğitim ve öğretim, araştırma-geliştirme, uluslararasılaşma, sürdürülebilirlik ve topluma hizmet olmak üzere beş ana başlık altında değerlendirildi.
Mezunların İş Bulma Süresi Kısaldı
Rapora göre, Türkiye'deki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yurt içi ilk iş bulma süresi 4,5 aya düşerken, 2022'de bu süre 6,4 aydı. Ayrıca doktora mezunu sayısında büyük bir artış gözlemlenerek 13 bin 561’e ulaşıldı.
Dünya Sıralamalarında Yükseliş
Raporda, Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında yükseldiği de vurgulandı. Times Higher Education (THE) sıralamasında yer alan üniversite sayısı 2022'de 58 iken 2023'te 75’e çıkarken, QS sıralamalarında ise 2 Türk üniversitesi dünya sıralamasında ilk 500’e girmeyi başardı.
Akademik Üretkenlik ve Sosyal Sorumluluk Artış Gösterdi
Üniversitelerin akademik ve bilimsel üretkenliği artış gösterdi. Endeksli dergi ve kitaplarda yayımlanan kurum adresli yayın sayısı 89 bin 334’e yükselirken, 1.096 patent başvurusu olumlu sonuçlandı. Ayrıca Türkiye genelinde toplamda 10 bin 75 sosyal sorumluluk projesi yürütüldü.
YÖK Başkanı Erol Özvar: "Yükseköğretimde Yenilikler Sürüyor"
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, raporun sunuş yazısında, dijitalleşme ve yapay zeka gibi teknolojilerin yükseköğretimde derin bir etki oluşturduğunu ve bu değişimlere uyum sağlanması gerektiğini belirtti. Özvar, ayrıca Türkiye’nin yükseköğretim sisteminde uluslararasılaşma ve mükemmeliyetin sağlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti.