Soğan Kök Hücrelerinde Hücre Bölünmesinin Tespiti Deneyi
Deneyin Amacı
Hücre bölünmesinin evrelerini ayırt edebilmek.
Araç ve Gereçler
- Köklendirilmiş kuru soğan
- Asetokarmin veya aseto-orsein boyası
- Jilet veya makas
- Pens
- Tüp maşası
- İspirto ocağı
- Beher veya su bardağı
- Mikroskop
- Petri kabı
- Lam ve lamel
Ön Hazırlık
Etkinliği yapmadan 4-5 gün önce bir kuru soğanı saçakları su içinde kalacak şekilde, su dolu bir beherin veya bardağın içerisine koyarak bekletiniz. Eğer köklenme gerçekleşmezse, köklenme oluşana kadar bekleme süresini uzatınız.
Deneyin Yapılışı
- Köklendirilmiş soğanın köklerinden birkaç tanesinin uçlarını (yaklaşık 5 mm) jilet veya makasla keserek bir petri kabına koyunuz.
- Petri kabına, soğan köklerinin üstlerini örtecek kadar asetokarmin veya aseto-orsein boyası dökünüz.
- Kabı bir tüp maşası ile tutarak ocakta hafifçe ısıtınız.
- Isıtılan kök uçlarından birini lam üzerine yerleştirip kök ucundan jilet veya makasla kesiniz.
- Lam üzerinde kalan parçaya bir damla taze asetokarmin veya aseto-orsein boyası damlatınız ve parçayı jilet veya makasla küçük parçalara ayırınız.
- Lam üzerindeki kökleri bir lamel ile kapatıp üzerine bastırarak parçaların ezilmesini sağlayınız. Bu işlem hücrelerin birbirinden ayrılmasını sağlar.
- Hazırladığınız preparatı önce küçük objektifle inceleyerek hücrelerin en çok görüldüğü bölgeleri tespit ediniz. Tespit ettiğiniz bölgeyi büyük objektifle inceleyiniz.
- Bölünmenin değişik safhalarını ve bu safhalardaki farklı yapıları dikkatlice inceleyiniz.
Değerlendirme
Soğan kök hücrelerinden bölünme geçiren hücrelerin şekillerini defterinize çizerek hangi evrede olduklarını tespit etmeye çalışınız. Asetokarmin veya aseto-orsein boyaları, hücre bölünmesini gözlemlerken kullanılır çünkü bu boyalar, DNA'yı ve kromozomları renklendirerek hücre bölünmesinin evrelerinin daha net görünmesini sağlar. Bu sayede hücre çekirdeğindeki değişiklikler ve kromozom yapıları kolayca izlenebilir.