10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları Dörtel Yayıncılık

10. Sınıf Dörtel Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 53 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru 1: X ve Y hücrelerinin DNA miktarındaki değişimler yukarıdaki grafiklerde gösterilmiştir. Buna göre X ve Y hücrelerinin geçmiş olduğu bölünme nedir?

  • X hücresi: Mayoz
  • Y hücresi: Mitoz

Açıklama:

  • X hücresi, DNA miktarının iki kez değişim gösterdiği bir süreçten geçiyor. Bu süreç, Mayoz I ve Mayoz II bölünmeleri sırasında homolog kromozomların ve kardeş kromatitlerin ayrılmasıyla meydana gelir. Bu nedenle, X hücresinde görülen değişimler mayoz bölünmeyi temsil eder.

  • Y hücresi, DNA miktarının geçici olarak iki katına çıkıp tekrar orijinal seviyesine döndüğü bir süreci göstermektedir. Bu süreç, hücrenin DNA'sını kopyaladığı ve iki özdeş yavru hücreye bölündüğü mitoz bölünme sürecidir.


Soru 2: 2n kromozomlu bir hücrenin kromozom sayısındaki değişimi gösteren grafik yukarıdaki gibidir. Buna göre grafikteki hangi bölüm mayoz II'yi temsil eder?

Cevap: Grafik: II

Açıklama:

  • Grafikte kromozom sayısının 2n'den n'ye düştüğü gözlemlenmiştir. Bu düşüş, Mayoz I sırasında homolog kromozomların ayrılması ile meydana gelir ve ardından Mayoz II'de kardeş kromatitler ayrılır. Bu süreç Mayoz II'yi temsil eder.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri