10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları Tutku Yayıncılık

10. Sınıf Tutku Yayıncılık Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 74 Karbonat Saptama Testi Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Karbonat Saptama Testi

Bu etkinlikte, karbonat içeren maddelerin varlığını basit bir yöntemle tespit edeceğiz. Karbonat (karbon ve oksijen içeren bir kimyasal bileşik) asitle reaksiyona girdiğinde karbondioksit gazı açığa çıkararak köpürme oluşturur. Bu etkinlikte kireç taşı, deniz kabuğu, tebeşir gibi karbonat içeren malzemeleri kullanarak test yapacağız.

Gerekli Malzemeler:

  • Bir damlalık veya içi boş tükenmez kalem (yan tarafında bir delik olmalı)
  • Sirke (asit kaynağı olarak kullanılacak)
  • Test edilecek örnekler (deniz kabuğu, tebeşir, kap ve taş gibi karbonat içeren maddeler)
  • Küçük bir kap

Uygulama Adımları:

  1. Örneği kap içine yerleştirin: Test edeceğiniz karbonat içeren maddeyi (örneğin deniz kabuğu veya tebeşir) küçük bir kap içerisine koyun.
  2. Sirke ekleyin: Damlalığı veya tükenmez kalemi kullanarak birkaç damla sirkeyi örneğin üzerine damlatın. Bu esnada dikkatli olun ve damlalığın ucunun sirke ile temas etmesini sağlayın.
  3. Reaksiyonu gözlemleyin: Sirke eklendikten sonra eğer karbonat içeriği varsa, örneğin üzerinde kabarcıklar ve köpürme oluşacaktır. Bu durum, karbonatın asit ile etkileşime girerek karbondioksit gazı açığa çıkardığını gösterir.

Sonuç: Bu basit test, karbonat içeren maddelerin kolayca tespit edilmesini sağlar. Eğer örnek üzerinde yoğun bir köpürme görülüyorsa, bu örneğin karbonat içerdiğinin bir işaretidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri