10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları Meb Yayınları

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 56 Alıştırma Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

26. Alıştırma Açıklamaları:

I. Sentez (Birleşme) Tepkimesi: N₂(g) + 3H₂(g) → 2NH₃(g) tepkimesi, iki ya da daha fazla maddenin birleşerek yeni bir madde oluşturduğu tepkimedir.

II. Nötralleşme (Asit-Baz Tepkimesi): Ca(OH)₂(suda) + 2HF(suda) → CaF₂(suda) + 2H₂O(g) tepkimesi, bir asit ile bir bazın reaksiyona girip tuz ve su oluşturduğu tepkimedir.

III. Çözünme-Çökelme Tepkimesi: AgNO₃(suda) + KBr(suda) → AgBr(k) + KNO₃(suda) tepkimesi, sulu çözeltilerde iyonların birleşerek çökelti oluşturduğu tepkimedir.

IV. Yanma Tepkimesi: CH₄(g) + 2O₂(g) → CO₂(g) + 2H₂O(g) tepkimesi, bir maddenin oksijenle tepkimeye girerek enerji açığa çıkardığı yanma reaksiyonudur.

V. Analiz (Parçalanma) Tepkimesi: CaCO₃(k) → CaO(k) + CO₂(g) tepkimesi, bir maddenin parçalanarak daha basit maddelere ayrıştığı analiz tepkimesidir.


27. Alıştırma Açıklaması:

I. Yanma Tepkimesi: C(k) + O₂(g) → CO₂(g) tepkimesi bir yanma tepkimesidir çünkü karbon oksijenle birleşerek yanma gerçekleşir.

II. Sentez Tepkimesi: Karbon ve oksijenin birleşerek yeni bir bileşik olan karbondioksiti oluşturması, sentez tepkimesi olarak da adlandırılır.


28. Alıştırma Açıklaması:

II. Koyu renkli eşyaların güneş ışığına maruz kalınca solması, fotokimyasal bir tepkimedir; bu bir kimyasal değişimdir.

III. Demir metalinin paslanması, demirin oksijenle tepkimeye girmesiyle gerçekleşen kimyasal bir tepkimedir (oksidasyon).

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri