Hazırlık Soruları
1. Genellikle okyanusların ısınması avcıları olan köpek balıklarını üremek için denizlere çeken koşullar nelerdir?
Kısa Cevap: Köpek balıkları, sıcaklık, besin bolluğu ve uygun üreme alanları gibi çevresel koşullara bağlı olarak denizlere göç ederler.
Ayrıntılı Cevap: Köpek balıkları gibi büyük avcı türler, okyanusların belirli bölgelerinde artan sıcaklık, yeterli oksijen seviyesi, bol av ve korunaklı üreme alanları gibi nedenlerle farklı denizlere yönelir. Marmara Denizi gibi iç denizler, uygun sıcaklık ve besin kaynakları sağladığında bu türler için cazip üreme ve yaşam alanları oluşturur.
2. Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nda köpek balıklarının sayılarının azalmasının sebepleri nelerdir?
Kısa Cevap: Aşırı avlanma, kirlilik ve deniz trafiği köpek balıklarının sayısının azalmasına neden olmuştur.
Ayrıntılı Cevap: Köpek balıklarının Marmara Denizi’ndeki varlığı zamanla azalmıştır. Bunun başlıca nedenleri arasında bilinçsiz ve aşırı avlanma, deniz kirliliği, gemi trafiği ve yaşam alanlarının bozulması yer alır. Ayrıca iklim değişikliği ve artan deniz sıcaklıkları da bu canlıların göç yollarını etkileyerek Marmara’dan uzaklaşmalarına neden olmuştur.
3. Bir coğrafi alanı yeni türlerin gelmesine neden eden nedenler nelerdir?
Kısa Cevap: İklim değişikliği, su sıcaklığının artması, besin bolluğu ve doğal engellerin azalması türlerin göç etmesine neden olur.
Ayrıntılı Cevap: Yeni türlerin bir bölgeye gelmesinde en önemli faktörler arasında iklimsel değişimler (özellikle su sıcaklıklarındaki artış), okyanus akıntıları, deniz yollarının açılması, av bolluğu ve rekabetin azlığı yer alır. Ayrıca insan etkisiyle oluşan habitat değişiklikleri de bazı türlerin farklı bölgelerde yaşam kurmalarına sebep olabilir.
4. Türler değişirken evrim geçiren yeni türlerin gelişmesiyle oluşan değişim ekosistemlerde canlılar için bir tehdit olabilir mi? Neden?
Kısa Cevap: Evet olabilir. Yeni türler yerli türleri tehdit edebilir, besin zincirini bozabilir.
Ayrıntılı Cevap: Evrimsel olarak gelişen ya da dışardan gelen yeni türler, mevcut ekosistem dengesini bozabilir. Bu türler, yerli türlerle besin, alan ve yaşam hakkı için rekabete girer. Bu da bazı türlerin yok olmasına, popülasyon dengesizliklerine ve ekolojik zincirin bozulmasına yol açabilir. Dolayısıyla bu tür değişimler, ciddi ekolojik tehditler oluşturabilir.