11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları Tuna Yayınları

11. Sınıf Tuna Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 79 Sonuç Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sonuç Sorularının Cevapları

1. Yaptığınız gözlemlere göre üç kemik çeşidinin ortak özellikleri nelerdir?

Cevap: Üç kemik çeşidi olan uzun kemikler, kısa kemikler ve yassı kemikler bazı ortak özelliklere sahiptir:

  • Hepsi kemik dokusundan oluşur ve içlerinde kemik hücreleri (osteositler) bulunur.
  • Kemikler periost adı verilen zar ile çevrilidir ve bu zar kemiklerin beslenmesini sağlar.
  • İç kısımlarında kemik iliği bulunur; bu ilik kan hücrelerinin üretiminde görev alabilir.
  • Kemiğin sert yapısını sağlayan kalsiyum ve fosfor mineralleri içerirler.
  • Kemikler bağ dokusu ve kollajen lifler sayesinde esneklik kazanır.

2. Sarı ve kırmızı kemik iliklerinin kemiklerdeki konumları arasındaki farklar nelerdir?

  • Kırmızı kemik iliği, kan hücrelerinin üretildiği (hematopoez gerçekleşen) iliktir ve yassı kemiklerde (kafatası, kaburga, kalça kemiği) ve uzun kemiklerin uç kısımlarında (süngerimsi kemikte) bulunur.
  • Sarı kemik iliği, yağ depolayan ve gerektiğinde kırmızı ilik üretimine katkı sağlayan bir dokudur. Genellikle uzun kemiklerin gövde kısmında (sert kemik dokusunda) bulunur.
  • Kırmızı kemik iliği kan hücresi üretirken, sarı kemik iliği enerji deposu görevi görür ve yaş ilerledikçe kırmızı ilik miktarı azalırken sarı ilik miktarı artar.

3. Yaptığınız deneyden ve bilgilerinizden hareketle kolunu veya bacağını kırmış kişilere neden kemik suyu tüketmeleri tavsiye edildiğini açıklayınız.

Cevap: Kemik suyu, kırıkların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olan önemli besin maddelerini içerir:

  • Kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olduğu için kırılan kemiklerin güçlenmesini sağlar.
  • Kollajen ve glukozamin içerdiğinden kemik dokusunun ve eklemlerin onarımına katkıda bulunur.
  • Protein ve mineraller sayesinde kemik iliğinin sağlıklı çalışmasına destek olur.
  • İçeriğindeki jelatin, kemiklerin esnekliğini artırır ve kırıkların kaynamasını hızlandırır.

Bu nedenlerle, kemik kırıkları olan kişilere kemik suyu tüketimi önerilir, böylece kemiklerin onarımı hızlanır ve güçlenir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri