ARA DEĞERLENDİRME 1
Soru 1: Bu metne göre dünya hayatının amacı nedir?
Cevap: Bu metne göre, dünya hayatının amacı, Allah’ın (cc) rızasını kazanmak ve ahirette ebedi mutluluğa erişmektir. İnsanlar, dünya nimetlerinin değerini bilip şükrünü yerine getirerek, hayatlarını Allah’ın buyruklarına uygun bir şekilde yaşamalıdır.
Soru 2: "İki cihanda yüzü ak olmak" ifadesini bu metnin ana fikri bağlamında yorumlayınız.
Cevap: "İki cihanda yüzü ak olmak" ifadesi, hem bu dünyada hem de ahirette onurlu ve mutlu bir yaşam sürmek anlamına gelir. Bu metnin ana fikri bağlamında, kişi, Allah’ın rızasını kazanmak ve dünya hayatını doğru bir şekilde yaşamak suretiyle hem bu dünyada hem de ahirette yüzü ak, yani onurlu ve huzurlu bir durumda olmalıdır.
A sütunundaki satırlarda verilen ayet açıklamalarının önündeki yay ayracın içine, B sütununda
o açıklamaya karşılık gelen ayetin önündeki harfi yazarak eşleştiriniz.
A Sütunu ile B Sütunu Eşleştirme:
(3) Dünya nimetleri hem inananlara hem de inanmayanlara verilmiştir. Bu, Allah'ın (c.c.) koyduğu birtakım yasalara göredir. Ahiret nimetleri ise ancak inananlara verilecektir.
Cevap: c) “Her kim ahiret kazancını isterse onun kazancını artırırız, her kim de dünya kazancını isterse ona da ondan veririz ancak onun ahirette hiçbir nasibi yoktur.” (Şûra suresi, 20. ayet.)
(4) Ahireti inkâr edenlerin ahiret iyiliğini tercih etmemeleri, ahiret hayatının gerçekçiliği hakkında kesin bir bilgi sahibi olmadıklarından değil, yakın ve erişilmesi kolay dünya zevklerine düşkünlükleri sebebiyledir.
Cevap: b) "Hayır, siz çarçabuk geçmekte olanı (dünyayı) seviyorsunuz. Ve ahireti terk edip bırakıyorsunuz." (Kıyamet suresi, 20-21. ayetler.)
(5) Hayatı iyi ve kötü taraflarıyla insanlar için bir denemedir. Ahiret hayatına inanmayanlar kabul etmek istemese de ölüm, herkesi Allah'ın (c.c.) huzurunda yaptıklarının sonucunu görmek üzere bir araya getirecektir.
Cevap: d) "Her nefis mutlaka ölümü tadacaktır. Biz sizi, gerçek değerinizi ortaya çıkarmak için şerle de hayırla da imtihan ediyoruz. Sonunda zaten bize döndürüleceksiniz." (Enbiya suresi, 35. ayet.)
(6) Dünya ahiretin tarlasıdır. Bu dünyada iman edip salih amel işleyenler yaptıklarının karşılığını ahiret hayatında eksiksiz bir şekilde göreceklerdir. Çünkü bu kişiler, dünyada da ahirette de hakkı görüp tanımanın mutluluğuna erişmişlerdir.
Cevap: ç) "Kimlerin amel defterleri sağından verilirse işte onlar amel defterlerini okuyacaklar ve en küçük bir haksızlığa uğramayacaklar." (İsra suresi, 71 ve 72. ayetler.)
(7) Dünya hayatının süsüne aldanan insanlar, iyi-kötü ayrımına gitmeden sadece bu dünyanın nimetlerini isteyerek ahiret nimetlerini elerler. Seçimlerini böyle yapanlar, ahiret hayatının hayrını asla elde edemeyecektir.
Cevap: f) "...insanlardan öyleleri var ki 'Rabbimiz bize sadece bu dünyada ver' derler. Böyle kimselerin ahiretten hiç nasibi yoktur." (Bakara suresi, 200. ayet.)