9. Metin San'at Hazırlık Cevapları
1. "Sanat" kelimesinin içerdiği anlamlarla ilgili araştırma yapınız. Arkadaşlarınızı bilgilendiriniz.
Cevap: Sanat, bir duygunun, düşüncenin veya tasarımın estetik bir biçimde ifade edilmesi sürecidir. Resim, müzik, edebiyat, heykel gibi birçok dalda kendini gösteren sanat, insanların yaratıcılığını ve kültürel birikimini yansıtır. Sanat, bir milletin kültürünü ve kimliğini yansıtan önemli bir unsurdur.
2. "Türk aydınının, sanatçısının yabancı kaynaklara değil, millî olana yönelmesi gerekir." cümlesiyle ilgili görüşlerinizi belirtiniz.
Cevap: Türk sanatçısının millî değerlere yönelmesi, toplumun kültürel kimliğini koruması ve gelecek nesillere aktarması açısından önemlidir. Ancak, yabancı kaynaklardan ilham alarak evrensel bir bakış açısı geliştirmek de sanatın gelişimine katkı sağlar. Millî ve evrensel unsurların dengeli bir şekilde harmanlanması gereklidir.
Metni Anlama ve Çözümleme Sorular ve Cevaplar
1. Sanat adlı şiirde şairin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan milli kültürümüze yönelik unsurlara örnek gösteriniz.
Cevap: "Yalnız senin gezdiğin bahçede açmaz çiçek, Bizim diyarımız da binbir baharı saklar!" dizelerinde, bizim kültürümüzde ve sanata verilen büyük değer anlatılmıştır. Ayrıca çini, zeybek gibi kültürümüze ait unsurlardan örnekler verilmiştir.
2. Aşağıdaki tabloyu okuduğunuz şiirden hareketle uygun şekilde doldurunuz.
- Konu: Kendi kültürüne yabancılaşan aydınla değerlerine bağlı aydının karşılaştırılması.
- İleti: Başka kültürlere hayranlıkla çok kendi kültürümüzün zenginliklerinin farkına varmalıyız.
- Ölçü: 14'lü hece ölçüsü
- Durak: 7+7
- Kafiyeler: çiçek – çek, saklar – ayaklar; -aklar zengin kafiye, ayaklar – aklar tam kafiye
- Redifler: derinden – yerinden, -den redif, kelebeğin – zeybeğin in: redif
- Kafiye düzeni: abab-cdcd-efef…
- Aliterasyon: “Bizim diyarımız da binbir baharı saklar!” r harfi, “Bir ürperiş getirir senin sinirlerine” i harfi
- Asonans: a harfi baskındır
- Nazım birimi: Dörtlük
- Nazım biçimi: Koşma
- Nazım türü: Güzelleme
3. Şiirde “biz” ve “sen” zamirleriyle kastedilen kişiler kimlerdir?
Cevap: "Biz" ile kendi kültürüne bağlı aydınlar, "sen" zamiriyle ise kendi kültürüne yabancılaşan aydınlar kastedilmektedir.
4. Söyleyicinin bu şiirde hitap ettiği kişi ikinci tekil kişidir. Şair, düşüncelerini daha etkili anlatmak için bu kişiyi tercih etmiştir. Şiirde hitap edilen kişiyi değiştirerek şiiri okuyunuz. Şiirde ne gibi değişiklikler olduğunu belirleyiniz.
Cevap: Şiirin etkileyiciliği azalmaktadır. Yabancı kültüre hayran kişilerin anlayışı küçümsenirken, kişiler değişince şiirin iletisi zayıflıyor. Yabancı hayranları çok sıradanmış gibi bir anlam çıkıyor.
5. Aşağıdaki metin, şiirin dil bilgisi yönünden değerlendirilmesiyle ilgilidir. Metni okuyunuz. Ve metinde ona düşülenlere katılıp katılmadığınızı belirtiniz.
Cevap: Katılıyorum. Sıfat sayısının çok olması betimlemenin çok olduğunu gösterir. Çünkü betimlemeler genelde sıfatlarla yapılıyor. Şiirde 16 cümle olması somut ifadelerin çokluğuna işaret ediyor. Bu da şiirin daha kolay anlaşılmasını sağlıyor.
6. “İncinir düz caddede dağda gezen ayaklar” dizisindeki edebi sanatı bulunuz.
Cevap: Bu dizede tezat (karşıtlık) sanatı vardır. “Düz cadde” ve “dağda gezmek” birbirine zıt durumlardır. Dağda gezmeye alışkın olan ayakların düz caddede incinmesi, zıtlık oluşturur ve bu da tezat sanatını ortaya çıkarır.
7. Okuduğunuz şiirde aşağıdaki tutum ve davranışlardan hangilerine yönelik ifadeler bulunmakta?
- Alçakgönüllü olma
- Etik davranma
- Tarihsel mirasa sahip çıkma
- Vatanına karşı sorumlu olma
- Vefalı olma