11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 27 Uygulama ve Sorgulama Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Uygulama Soruları

Soru: Aristoteles’in dört neden teorisine yönelik aşağıdaki metni okuyunuz. Metni kullanarak görseli verilen varlığın nedenlerini ilgili yerlere yazınız.

Aristoteles’in Dört Nedeni

Aristoteles varlıktaki değişimin nedenlerini “dört neden teorisi” ile açıklar.

Truva atı, Çanakkale

Formel neden: Truva atının şekli ve görünümü, onun formel nedenidir. Bu form, at şeklinde tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

Fail neden: Truva atının yapımını gerçekleştiren kişiler, yani ustalar ve işçiler, fail nedendir.

Maddi neden: Truva atının yapıldığı malzeme, yani kullanılan ahşap ve diğer malzemeler onun maddi nedenidir.

Ereksel neden: Truva atının yapılma amacı, savaştaki stratejik bir hile olarak kullanılmasıdır. Amacı, düşmanı aldatmaktır.

Sorgulama Cevapları

Soru: Açıklamayı okuyup görseli inceleyiniz. Platon ve Aristoteles’in elleriyle işaret ettiği yönler, onların varlık anlayışı ile ilgili olarak size ne ifade ediyor? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Platon, elini yukarıya, yani gökyüzüne doğru işaret etmektedir. Bu, Platon’un varlıkların gerçekliğinin idealar dünyasında olduğunu savunan düşüncesini yansıtır. Ona göre, asıl gerçeklik, maddi dünyadan bağımsız olan soyut idealar dünyasındadır. Bu dünyadaki nesneler, ideaların birer yansımasıdır ve gerçek bilgiye ancak bu ideaları anlayarak ulaşılabilir.

Aristoteles ise elini yere doğru, yani dünyaya işaret eder. Bu, onun gerçekliğin bu dünyada ve gözlemleyebildiğimiz, deneyimleyebildiğimiz maddi varlıklarda olduğunu savunan düşüncesini ifade eder. Aristoteles'e göre, bilgi duyular aracılığıyla elde edilir ve varlıkların özünü bu dünyada araştırmak önemlidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri