11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 51 Uygulama Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Uygulama Cevapları

Filozofların Tanrı’nın varlığına yönelik bazı açıklamaları aşağıda verilmiştir. Bu açıklamaların Tanrı kanıtlamalarından hangisine yönelik olduğunu tespit ediniz. Kararınızı gerekçesi ile belirterek ilgili alanlara yazınız.

Augustinus

  • Kanıt: Düzen ve Amaçlılık Kanıtı (Teleolojik Delil)
  • Gerekçesi: Augustinus, doğada açıklanması gereken mükemmel bir düzen olduğunu ve bu düzenin tesadüfen oluşamayacağını savunur. Ona göre, bu düzen ancak üstün bir varlık, yani Tanrı tarafından yaratılmış olabilir. Bu görüş, doğadaki amaçlı ve düzenli yapının bir yaratıcıya işaret ettiğini öne süren teleolojik delil ile uyumludur.

Anselmus

  • Kanıt: Ontolojik Kanıt
  • Gerekçesi: Anselmus, Tanrı’nın varlığını insan zihnindeki Tanrı kavramının kendisiyle temellendirir. Tanrı’nın zihinde kavranabilir bir varlık olması, onun gerçekten var olduğunu gösterir. Bu görüş, Tanrı’nın en mükemmel varlık olarak zihinde düşünülmesinin, onun varlığını kanıtladığını öne süren ontolojik delile dayanır.

Boethius

  • Kanıt: Kozmolojik Kanıt
  • Gerekçesi: Boethius, evrendeki düzenin ve birliğin kaynağı olarak bir üstün varlığı işaret eder. Bu düzen ve birlik, var olan her şeyin bir sebebi olduğuna işaret eder. Evrenin bu düzenli yapısını açıklamak için bir ilk sebep, yani Tanrı’nın var olması gerektiğini savunur. Bu görüş, her şeyin bir nedeni olduğunu öne süren kozmolojik delille uyumludur.

Aquinolu Thomas

  • Kanıt: Nedensellik Kanıtı (Kozmolojik Delil)
  • Gerekçesi: Thomas, doğadaki her varlığın bir nedeninin olduğunu ve bu nedenlerin sonsuza kadar gitmesinin mümkün olmadığını savunur. Bu nedenle, bir ilk neden, yani Tanrı’nın var olması gerektiğini ileri sürer. Bu görüş, her olayın bir nedeni olması gerektiğini ve sonsuz bir nedensellik zincirinin mümkün olmadığını savunan kozmolojik delille örtüşür.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri