11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 55 Uygulama ve Sorgulama Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

UYGULAMA

“Tümeller tartışması” kavramı hakkında bildiklerinizi aşağıdaki “Neler Biliyorum?’’ bölümüne yazınız. Daha sonra güvenilir kaynaklardan ve “gov.tr”, “edu.tr” uzantılı genel ağ adreslerinden bu kavram hakkında araştırma yaparak öğrendiklerinizi “Neler Öğrendim?’’ bölümüne yazınız.

Neler Biliyorum?
Tümeller tartışması, varlıkların ortak özelliklerini ifade eden genel kavramların (tümellerin) ne olduğu ve nerede bulunduğuna dair felsefi bir sorundur. Platon ve Aristoteles bu konuda farklı görüşler ileri sürmüştür.

Neler Öğrendim?
Tümeller tartışması üç ana görüşe dayanır: Kavram realizmi (tümeller bağımsız gerçekliklerdir), konseptüalizm (tümeller bireysel varlıkların içindedir) ve nominalizm (tümeller sadece isimlerdir). Orta Çağ'da özellikle Hristiyan felsefesinde önemli bir rol oynamıştır.

Sorgulama

Metni okuyup soruları cevaplayınız.

1. Tümellerin varlığını reddetmek Hristiyan filozoflar için ne anlama gelmektedir?

Tümellerin varlığını reddetmek, Hristiyan filozoflar için Tanrı’nın varlığını ve Tanrı’yla ilişkili olan kavramsal gerçekliği sorgulamak anlamına gelir. Tümellerin Tanrı’nın zihninde veya ilahi bir temelde var olmadığını söylemek, Hristiyanlıkta varlık ve yaratılış anlayışının temelini zayıflatabilir.

2. Tümeller problemi Hristiyan felsefesi için neden önemlidir?

Tümeller problemi, Hristiyan felsefesinde ilahi varlığın ve evrensel kavramların temellendirilmesi açısından önem taşır. Bu sorun, Tanrı’nın evrensel gerçeklikteki rolünü ve kavramların Tanrı’nın zihninde mi yoksa sadece dilsel ve zihinsel bir yapı mı olduğunu tartışmaya açar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri