11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 62 Sorgulama Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

SORGULAMA

Açıklamayı okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

“İnsanın hayatı tümüyle Tanrı’nın elindedir. Öyle ki bize yalnızca “meyveyi ağaca, akışı dereye, yuvarlanmayı taşa, doğmayı ve batmayı güneşe, çiçek açıp filiz vermeyi toprağa” mal ettiğimiz gibi davranışlarımızı ona bağlamak kalır.” Macit FAHRİ

1- Açıklamanın irade özgürlüğü konusundaki temel savını tespit ediniz. Açıklama, insanın hayatının ve eylemlerinin Tanrı'nın elinde olduğunu vurgulamaktadır. Bu ifade, insanın irade özgürlüğünün sınırlı olduğunu ve davranışlarının Tanrı'ya bağlı olarak belirlendiğini öne sürer.

2- Sizce insan, davranışlarında özgür müdür? Görüşünüzü gerekçelendirerek açıklayınız. İnsanın davranışlarında özgür olup olmadığı, felsefi ve dini bakış açılarına göre değişir. Özgür irade savunucuları, insanın seçim yapma yetisine sahip olduğunu savunurken, deterministler ve bazı dini görüşler, insanın eylemlerinin Tanrı veya evrensel yasalar tarafından belirlendiğini öne sürer.

3- İnsan, özgür iradesiyle gerçekleştirdiği eylemlerinden sorumlu tutulabilir mi? Düşüncelerinizi Cebriye ve Kaderiye’nin irade özgürlüğü ile ilgili görüşleriyle ilişkilendirerek açıklayınız. Kaderiye, insanın özgür iradesiyle hareket ettiğini ve dolayısıyla eylemlerinden sorumlu olduğunu savunur. Buna karşılık, Cebriye görüşü, insanın eylemlerinin tamamen Tanrı tarafından belirlendiğini ve kişinin sorumluluğu olmadığını ileri sürer. Bu açıdan, insanın sorumluluğu tartışmalı hale gelir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri