12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları Meb Yayınları

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 29 Sıra Sizde Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sıra Sizde

Aşağıdaki grafikte DNA’nın kendini yarı korunumlu eşlemesi ile ilgili olarak 0. zaman aralığından farklı bir ortama bırakılan ve bu ortamda dört kez bölünmesi sağlanan bakterilerin içerdikleri azot oranlarının sonuçları verilmiştir.
Buna göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. 0 zaman aralığında bakteriler hangi azotlu besi yerinde çoğaltılmıştır?

Cevap: Evet, doğru cevap verdiniz. Grafikte görüldüğü gibi 0. zaman aralığında bakteriler %100 ağır azot (15N) içeren besiyerinde çoğaltılmıştır. Bu, başlangıç ortamıdır.

2. İkinci nesil bakterilerin % kaçı normal azotlu DNA taşır?

Cevap: Evet, doğru cevap verdiniz. İkinci nesil bakterilerin %50'si normal azot (14N) taşıyor. Grafikte bu oran %50 olarak gösterilmiştir.

3. Bakteri kültüründe nesiller boyunca çoğaltılan normal azotlu DNA’nın oranı artarken ağır azot taşıyan DNA oranı azalmaktadır. Bu değişimin nedenini açıklayınız.

Cevap: Evet, açıklamanız doğrudur. DNA’nın yarı korunumlu eşlenmesi nedeniyle her bölünmede yeni sentezlenen DNA zincirlerinden biri normal azot (14N) taşır. Bu nedenle nesiller ilerledikçe ağır azot (15N) taşıyan DNA miktarı azalır, normal azot taşıyan DNA miktarı artar.

4. Dördüncü nesilde oluşan bakterilerin kaç tanesinde ağır azot taşıyan DNA zincirine rastlanır? Gerekçesini yazınız.

Cevap: Evet, doğru. Dördüncü nesilde bakterilerin %12,5’inde ağır azot (15N) taşıyan DNA bulunur. Bu durum yarı korunumlu eşlenme sonucu her nesilde ağır azotun daha az DNA molekülünde bulunmaya devam etmesiyle açıklanır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri