BİR FİKRİN VAR MI?
Günümüzde biyoteknolojik yolla üretilen bazı organik moleküller endüstri alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Proteaz et pişirmede, interferon multipl skleroz (multipli skleroz) hastalığının tedavisinde, insülin ve somatotropik hormon büyüme geriliği hastalıklarının tedavisinde, lipaz deterjan üretiminde, papain etin yumuşatılmasında, amilaz ekmek hamurunun hacmini ve ekmek içi yapısını değiştirerek ekmeğin kalitesini artırmada, laktaz süt
endüstrisinde laktozu parçalamada, selülaz sebzeleri yumuşatmada, sebzelerin tat ve kokusunu iyileştirmede kullanılmaktadır (Raveendran vd., 2018: 16-30).
1. Biyoteknolojik yolla üretilen bu ürünlerin protein yapısında olmasının nedeni nedir?
Cevap: Bu ürünler, proteinlerin biyolojik işlevleri (enzim, hormon gibi) yerine getirebilme yeteneğine sahip olduğu için protein yapısındadır.
2. Proteinlerdeki farklılığın sebebi nedir?
Cevap: Proteinlerdeki farklılık, amino asit dizilimlerinin farklı olmasından kaynaklanır, bu da proteinlerin yapısını ve işlevini belirler.