12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları Meb Yayınları

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 115 Ara Değerlendirme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Ara Değerlendirme Sorular ve Cevaplar


1. Türkiye’nin dış ticarette faaliyette bulunduğu ülkeleri coğrafi konumu açısından yorumlayınız.

Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Ortadoğu’nun kesişim noktasında bulunması, dış ticarette stratejik bir avantaj sağlar. İhracatında Avrupa Birliği ülkeleri (%52,58) öne çıkarken, ithalatında ise Çin, Rusya ve Almanya gibi ülkeler başı çekmektedir. Bu konum, Türkiye’nin lojistik maliyetlerini azaltmakta ve ticaret ortaklarına daha hızlı ulaşmasını sağlamaktadır.


2. Dışarıdan satılan ürünleri göz önünde bulundurduğunuzda Türkiye’de ithalatın azaltılması mümkün müdür?

Türkiye’nin ithalatında enerji (Rusya), elektronik (Çin) ve makine gibi ürünler öne çıkmaktadır. İthalatı azaltmak için bu ürünlerin yerli üretimi teşvik edilmeli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmalıdır. Örneğin, güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları sayesinde dışa bağımlılık azaltılabilir.


3. Türkiye’nin ihracatında hangi ürünler ve ülkeler ön plana çıkmaktadır?

Türkiye’nin ihracatında otomotiv (%66,57), tekstil ve gıda ürünleri önemli bir yer tutmaktadır. Almanya, ABD ve İtalya gibi gelişmiş ülkeler Türkiye’nin ana ticaret ortaklarıdır. Ayrıca, Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında Rusya ve Ortadoğu ülkeleri önemli bir paya sahiptir.


4. Dışarıya satılan ürünleri göz önünde bulundurduğunuzda Türkiye’de ihracatın artırılması mümkün müdür?

İhracatı artırmak için katma değeri yüksek teknolojik ürünler ve yenilikçi sanayi ürünleri geliştirilmelidir. Ayrıca, hedef pazarların çeşitlendirilmesiyle yeni ticaret anlaşmaları yapılabilir. Örneğin, Afrika ülkelerine yönelik ihracat stratejileri geliştirilerek Türkiye’nin ihracat hacmi artırılabilir.


5. Türkiye’de dış ticaret hacminin artırılması ve dış ticaret açığının azaltılması için ne tür çalışmalar yapılmalıdır?

Türkiye’nin dış ticaret hacmini artırmak ve açığı kapatmak için teknolojik üretim teşvik edilmeli, AR-GE yatırımları artırılmalı ve yerli üretim desteklenmelidir. Ayrıca, enerji bağımlılığını azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek ve ticaret ortaklarının çeşitliliğini artırmak stratejik öneme sahiptir. Örneğin, Çin ve Avrupa Birliği dışındaki pazarlarla yeni iş birlikleri geliştirilerek dış ticaret dengesi sağlanabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri