Ekstrem doğa olaylarının birbirleriyle olan ilişkilerini gösteren bir şema ve sorular yer alıyor. Şemada doğa olayları arasındaki bağlantılar yönlendirilmiş oklarla belirtilmiş. Şema, levha tektoniği ve dağ oluşumu gibi süreçlerin deprem, tsunami, volkanik patlamalar ve kütle hareketleri gibi olaylarla nasıl ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu doğal süreçlerin, hava durumu ve iklim gibi daha geniş çaplı etkileri de var.
Soruların Cevapları:
1- Doğal süreçlerin birbiriyle olan ilişkisinde eksik bırakıldığını düşündüğünüz okları, kalınlık ve yönlerine dikkat ederek şekil üzerine çiziniz.
- Depremler ve tsunamiler arasında bir bağlantı çizilebilir çünkü depremler, deniz tabanında meydana geldiğinde tsunamilere neden olabilir.
- Volkanik patlamalar ve hava durumu/iklim arasında da bir ok eklenebilir. Volkanik patlamalar, büyük miktarda kül ve gaz salınımına neden olur, bu da atmosferi ve hava durumunu etkileyebilir.
- Fırtına ve kasırgalar ile sel ve taşkınlar arasında bir ilişki kurulabilir. Kasırgalar ve fırtınalar, yoğun yağışlara sebep olarak sele yol açabilir.
2- Aşağıda verilen boşluğa doğal süreçlerin birbirini etkilemesini açıklayan kısa bir metin yazınız.
Doğal süreçler birbirleriyle sıkı bir şekilde bağlantılıdır. Örneğin, levha tektoniği sonucunda meydana gelen depremler, tsunamilere yol açabilir. Depremler, deniz tabanındaki sarsıntılarla birlikte büyük su kütlelerinin harekete geçmesine neden olur ve bu da kıyı bölgelerinde tsunamilere yol açar. Aynı şekilde, volkanik patlamalar, atmosfere büyük miktarda gaz ve kül salarak hava durumu ve iklim üzerinde değişikliklere sebep olabilir. Fırtına ve kasırgalar, şiddetli yağışlarla birlikte sel ve taşkınlara yol açarak başka doğal afetleri tetikleyebilir. Doğal süreçler bu şekilde birbirlerini etkileyerek zincirleme bir reaksiyon oluşturabilir.
3- Metninizi destekleyen görseller bularak aşağıdaki boşluğa yapıştırınız.
Bu soru, metni destekleyen uygun görsellerin bulunmasını ve eklenmesini gerektirir.