3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 59-60 Cevapları Meb Yayınları

3. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 59-60 Düşünelim, Bulalım Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Düşünelim, Bulalım

Soru: Görsellerdeki çocukların hangi duyu organlarının zarar görebileceğini belirtiniz. Belirttiğiniz duyu organının sağlığını korumak için yapılması gerekenleri yazınız.

a. Göz, görseldeki çocuklar güneşin altında korunmasız bir şekilde duruyor. Bu durum, gözlerin güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalmasına ve göz sağlığının bozulmasına yol açabilir.

Göz sağlığını korumak için: Güneşli havalarda mutlaka UV korumalı güneş gözlüğü kullanılmalı ve başa şapka takılarak gözlerin doğrudan güneş ışığından korunması sağlanmalıdır. Ayrıca, gözleri uzun süre güneşe bakmaktan kaçınmak önemlidir.

b. Kulak, çocuk yüksek sesle müzik dinliyor. Bu durum, kulak sağlığını tehdit ederek işitme kaybına neden olabilir.

Kulak sağlığını korumak için: Yüksek sesli müzik dinlemekten kaçınılmalı ve kulaklara zarar vermemek adına ses seviyesi düşük tutulmalıdır. Uzun süre yüksek sese maruz kalınan ortamlarda kulak tıkaçları kullanılabilir.

c. Burun, görseldeki çocuk temizlik yaparken kimyasal maddelere maruz kalıyor olabilir. Bu durum, kimyasalların buharını soluyarak burun sağlığına zarar verebilir.

Burun sağlığını korumak için: Kimyasal maddelerle temizlik yaparken maske takılmalı ve temizlik yapılan ortamın iyi havalandırılması sağlanmalıdır. Kimyasal maddeler yerine daha doğal temizlik ürünleri tercih edilebilir.

ç. Dil, çocuk çok sıcak bir içecek tüketiyor. Bu durum, dilde yanıklara ve tat alma duyusunun geçici olarak bozulmasına neden olabilir.

Dil sağlığını korumak için: Yiyecek ve içecekler çok sıcak tüketilmemeli, uygun bir sıcaklığa geldikten sonra yenmeli veya içilmelidir. Ayrıca, aşırı baharatlı ve asitli yiyeceklerden de kaçınılmalıdır.

Bu açıklamalarla, çocukların duyu organlarının zarar görmemesi için alınabilecek önlemler ve dikkat edilmesi gereken durumlar daha iyi anlaşılabilir.

2. Aşağıdaki durumlarda hangi duyu organlarımızın sağlığı olumsuz yönde etkilenir? Tabloda uygun alanlara işareti koyarak gösteriniz.

Durum Göz Kulak Dil Burun Deri
1. Güneş altında gereğinden fazla zaman geçirdiğimizde
2. Mevsime uygun olmayan kıyafetler giydiğimizde
3. Aşırı sıcak ve soğuk besinler tükettiğimizde
4. Televizyonu yüksek sesle ve yakından izlediğimizde
5. Çok yüksek sesli ortamlarda uzun süre bulunduğumuzda
6. Bulunduğumuz ortamdaki hava temiz olmadığında
7. Uzun süre ekrana baktığımızda

Bu tabloya göre, her duruma uygun olan duyu organlarının olumsuz etkilenme ihtimalleri işaretlenmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri