4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 11 Cevapları Hecce Yayıncılık

Karlı bir kış sabahında Kayra, yavru bir köpeğin üşüdüğünü fark ederek kendi atkısını ona verir. Bu hikaye, insanın merhamet ve empati yeteneğini anlatıyor. Kayra’nın davranışı, insanların diğer canlılardan nasıl ayrıldığını gözler önüne seriyor.

Kırmızı Atkı

Karlı bir kış sabahı Kayra, kendisini soğuktan koruyacak çok sevdiği kırmızı atkısını takmış; okula gitmek üzere hazırlanmıştı. Evinden çıkmış yolda yürürken karın ne kadar güzel yağdığını düşünüyor, bir yandan da havanın soğukluğundan şikâyet ediyordu. Okula yaklaştığı sırada duvarın dibinde yavru bir köpek gördü. Kayra yavru köpeği sevmek için onun yanına gitti. Kayra “Günaydın güzel köpekçik.” dedi ve köpeği sevmek için eğildiğinde soğuk hava nedeniyle köpeğin titrediğini fark etti. Köpeğin üşümemesi için eve gidip bir battaniye almayı düşündü fakat saatine baktığında okula geç kalacağını fark etti. Köpeğin üşümesine çok üzülen Kayra, o an çok sevdiği kırmızı atkısını çıkardı ve yavru köpeğin üzerine örttü. Yavru köpeğin başını okşadı “Bu atkı seni soğuktan korur. Şimdi gitmem gerek. Hoşça kal köpekçik.” diyerek hızlı adımlarla okulunun yolunu tuttu.

Aşağıdaki soruların yanıtlarını metinden hareketle defterinize yazınız.

1. Metinde İnsanın Hangi Özellikleri Ön Plandadır? Kayra Neden Böyle Davranmaktadır?

Metinde insanın merhametli ve empati kurabilen özellikleri ön plandadır. Kayra, yavru köpeğin üşüdüğünü fark edince ona yardım etmek istemiştir. Köpeğin soğuktan korunması gerektiğini düşünerek, kendi kırmızı atkısını köpeğe vermiştir. Bu davranışı, Kayra'nın hayvanlara karşı duyarlı ve şefkatli olduğunu gösterir.

2. Kayra’nın Yerinde Siz Olsaydınız Nasıl Davranırdınız?

Eğer Kayra’nın yerinde olsaydım, ben de yavru köpeğe yardım etmeye çalışırdım. Köpeğin üşüdüğünü fark edince, ona sıcak tutacak bir şeyler vermek için elimden geleni yapardım, belki de eve gidip bir battaniye getirmeye çalışırdım. Eğer zamanım yoksa, en azından Kayra gibi, üzerimdeki bir kıyafeti onun üzerine örterdim.

3. Kayra’nın Davranışı İnsanları Diğer Canlılardan Ayıran Hangi Özelliklere İşaret Etmektedir?

Kayra’nın davranışı, insanları diğer canlılardan ayıran empati kurma ve merhamet gösterme özelliklerine işaret etmektedir. İnsanlar, başka canlıların ihtiyaçlarını ve duygularını anlayarak onlara yardım etme kapasitesine sahiptir. Kayra’nın köpeğe olan şefkati ve yardım etme arzusu, insanların sosyal ve duygusal varlıklar olduğunun bir göstergesidir. Ayrıca, problem çözme yeteneği de ortaya çıkmaktadır; Kayra, köpeği nasıl ısıtabileceğini düşünmüş ve kendi atkısını kullanarak bir çözüm bulmuştur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri