4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları Hecce Yayıncılık

Özgürlük, her bireyin sahip olması gereken temel bir haktır. Bu hikâye, bir çocuğun gözünden özgürlüğün ne kadar önemli olduğunu ve hayatımızda nasıl bir yer tuttuğunu anlatmaktadır.

Etkinlik Zamanı

Bu etkinlik ile yetişkinlere kendi hayatımızdan örnekler vererek hak ve özgürlükleri
anlattığımız bir hikâye yazalım.

1. Önemli gördüğünüz hak ve özgürlüklerden bir tanesini seçiniz.
2. Seçtiğiniz bu hak ve özgürlük kavramlarını yetişkinlere nasıl anlatırdınız? Düşününüz.
3. Hak ve özgürlüklerinize kendi hayatınızdan örnekler veriniz.
4. Oluşturduğunuz bu hikâyeyi sınıfınızda paylaşınız.

Hikâye: "Eğitim Hakkım"

Bir gün, öğretmenimiz sınıfta insan hakları hakkında bir konuşma yaptı ve hepimizden, bizim için en önemli olan hakkı seçmemizi istedi. Ben de düşündüm ve eğitim hakkının benim için en önemli hak olduğuna karar verdim. Çünkü eğitim, geleceğimizi şekillendiren, bize yeni bilgiler ve beceriler kazandıran bir haktır. Her çocuğun okula gitme ve öğrenme hakkı olmalıdır.

Eğitim hakkını yetişkinlere anlatmak için kendi hayatımdan bir örnek verebilirim. Mesela, okula gittiğimde her gün yeni şeyler öğreniyorum; matematik problemleri çözüyorum, bilim hakkında bilgi ediniyorum ve arkadaşlarımla birlikte sosyal bilgiler çalışıyoruz. Eğer okula gitme hakkım olmasaydı, bütün bu bilgileri öğrenemezdim ve gelecekte yapmak istediğim meslek için hazırlanamazdım. Eğitim hakkı bana, hayallerimi gerçekleştirmek ve istediğim mesleği seçmek için gerekli olan bilgiyi ve beceriyi kazandırıyor.

Bir gün, okulda arkadaşımın kalemi kırıldı ve yazı yazamaz hale geldi. Ben de ona kendi kalemimi ödünç verdim. Eğer okulda olmasaydık ve eğitim hakkımız olmasaydı, bu tür küçük ama önemli yardımlaşmaların ne kadar kıymetli olduğunu bilemezdim. Eğitim hakkı sadece öğrenmek değil, aynı zamanda arkadaşlık kurmak, yardımsever olmayı öğrenmek ve toplum içinde yerimizi bulmamızı sağlar.

Bu hikâyeyi sınıfta paylaşarak, arkadaşlarıma ve öğretmenlerime eğitim hakkının ne kadar önemli olduğunu ve herkes için korunması gerektiğini anlatmak istiyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri