4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 42-43-44-45-46-47 Cevapları Hecce Yayıncılık

4. Sınıf Hecce Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Kültürümüzün Ögeleri Sayfa 42-43-44-45-46-47 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

4. Sınıf Hecce Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 42-43-44-45-46-47 Cevapları - Kültürümüzün Ögeleri

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 42 Cevapları

Hazırlanalım
Soru: Tarihî bir cami, köprü ya da bir okul neden kültürümüzün bir ögesi sayılmaktadır? Fikirlerinizi söyleyiniz.
Cevap: Eski zamanlarda yapılmış olan bu yapılar, o dönemin yaşam tarzı ve kültürü hakkında bilgi verdiği için kültürümüzün bir ögesi sayılmaktadır.


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları

Soru: Selin ve Ömer’in hazırladığı tarihî yerler listesini inceleyiniz. Ardından siz de onlar gibi yakın çevrenizde yer alan tarihî yerlerin listesini çıkararak defterinize yazınız.
Cevap:

  • Kapadokya
  • Pamukkale Travertenleri
  • Göbekli Tepe

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları

Jale ve dedesi arasındaki konuşma nasıl devam etmiş olabilir? Fikirlerinizi söyleyiniz.
Cevap: Jale ve dedesi, geçmişte çevre temizliğinin daha iyi olduğunu, insanların birbirlerine daha yakın ilişkiler kurduğunu ve teknolojinin hayatlarını nasıl etkilediğini konuşmuş olabilirler.


2. Etkinlik

Yakın çevrenizde yer alan farklı millî kültür ögelerine örnekler bularak bu örnekleri defterinize yazınız. Ardından yakın çevrenizdeki bir tarihî eseri görselleriyle birlikte tanıttığınız bir yerel tarih çalışması hazırlayınız.
Cevap:

  • Yerebatan Sarnıcı
  • Galata Kulesi
  • Rumeli Hisarı

Yerebatan Sarnıcı: İstanbul’da bulunan Yerebatan Sarnıcı, 532 yılında İmparator Justinianus tarafından yaptırılmıştır. Sarnıç, 140 metre uzunluğunda ve 70 metre genişliğinde dikdörtgen bir alanda yer alır. 336 sütun ile desteklenen bu yapı, şehre su sağlamak amacıyla yapılmıştır.


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları

Deneyelim https://sanalmuze.gov.tr/muzeler/ankara-anadolu-medeniyetleri-muzesi/ adresinden Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret ediniz. Müze binasının tarihini araştırınız. Bu bina hep müze olarak mı kullanılmıştır?**
Cevap: Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’da bulunan ve Anadolu'da yaşamış uygarlıklara ait eserlerin sergilendiği önemli bir müzedir. 1921 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. İlk olarak Hitit Müzesi olarak anılmıştır.

Bina ile ilgili olarak geçmişten günümüze değişen ve değişmeyen özellikler nelerdir?
Cevap: Bina ilk gününden itibaren müze olarak kullanılmıştır, ancak zamanla yeni eserler eklenmiştir. Müzenin bulunduğu konum değişmemiştir.


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları

3. Etkinlik Aşağıdaki fotoğrafları inceleyiniz. Çevrenizde fotoğraftakilere benzer hangi kültürel ögeler olduğunu söyleyiniz. Bu ögelerin özelliklerini ve kullanım amaçlarını anlatınız.
Cevap: Çevremde halılar, tablolar, yün kıyafetler ve eski kap kacaklar bulunmaktadır. Bu ögeler el işçiliği ile yapılmış, geçmiş kültürümüzü yansıtan parçalardır.


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları

Aşağıda Atatürk’ün millî kültür ile ilgili bir sözü verilmiştir. Atatürk’ün bu sözüyle ilgili fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Atatürk, bir milletin ilerlemesinde eğitimin ve modernleşmenin önemini vurgularken, aynı zamanda milli kültürümüzü korumanın ve geliştirmenin gerekliliğine de dikkat çekmiştir. Milli kültür, milletin temel yapı taşıdır.


Sonraki Konuya Hazırlık

Aile bireylerinizin çocukluk dönemi hakkında onlarla bir görüşme yapınız. Görüşmeden elde ettiğiniz bilgileri yazarak sınıfınıza getiriniz. Yazılarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Aile büyüklerim, çocukluk dönemlerinde arkadaşlık ilişkilerinin daha samimi olduğunu, sokaklarda oyun oynadıklarını anlattı. O zamanlar insanlar daha yakın ilişkiler kurarmış ve birbirlerine daha çok zaman ayırırlarmış.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri