5. Sınıf Müzik Ders Kitabı Sayfa 23 Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Meb Yayınları Müzik Ders Kitabı Sayfa 23 Birlikte Düşünelim ve Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Birlikte Düşünelim:

Soru: Tiyatro ve konser salonlarının duvarları, tavanları neden girintili çıkıntılı ve farklı malzemelerle kaplıdır?

Cevap: Tiyatro ve konser salonlarının duvarları ve tavanları, sesin salon içinde dengeli dağılmasını sağlamak ve yankıyı azaltmak amacıyla girintili çıkıntılı yapılır. Bu sayede ses net bir şekilde duyulur ve seyirciler için en iyi akustik ortam sağlanır. Ayrıca, farklı malzemeler sesin emilmesini ve yansımasını kontrol eder, bu da performansın daha kaliteli duyulmasını sağlar.

Bilgi Küpü:

Soru: Tiyatro ve konser salonlarında ses yansımalarının kontrol altına alınması, sesin daha net duyulabilmesi için neden çeşitli düzenlemeler yapılır?

Cevap: Tiyatro ve konser salonlarında, sesin net bir şekilde duyulabilmesi için ses dalgalarının yansıma yaparak bozulmaması gerekir. Girintili çıkıntılı yüzeyler ve özel akustik malzemeler, ses dalgalarının salon içinde dengeli bir şekilde dağılmasını sağlar. Bu düzenlemeler, sesin yankılanmasını önler, böylece sahnede üretilen ses en doğru şekilde izleyiciye ulaşır.

2. Etkinlik – Gezerken Öğreniyorum:

a) Soru: Yaşadığımız bölgedeki tiyatro ve konser salonlarını öğretmenimizin veya ailemizin rehberliğinde gezi düzenleyelim. Tiyatro ve konser salonlarında sesin daha net duyulabilmesi için neler yapıldığını inceleyelim. Gözlem ve deneyimlerimizi gezi günlüğü şeklinde yazarak sınıfımızda arkadaşlarımızla paylaşalım.

Cevap: Tiyatro ve konser salonlarını gezerken dikkat ettiğimiz noktalardan biri, salonların duvarlarında ve tavanlarında kullanılan girintili çıkıntılı yapılar ve akustik malzemeler oldu. Bu yapıların ve malzemelerin sesin yankılanmasını önleyerek net bir şekilde duyulmasına yardımcı olduğunu öğrendik. Ayrıca salonun genel yapısının, sesi her koltuğa eşit bir şekilde iletmeyi amaçladığını gözlemledik.

b) Soru: Öğretmenimizin rehberliğinde etkileşimli tahta, tablet gibi araçlar kullanarak ülkemizdeki büyük konser ve tiyatro salonlarının videolarını izleyelim. Sesin daha iyi yayılması için neler yapılmış? Gözlemlerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.

Cevap:Videolardan izlediğimiz konser ve tiyatro salonlarında, sahneye bakan tüm duvarların akustik özellikteki malzemelerle kaplı olduğunu ve tavanların genellikle girintili çıkıntılı yapılarla donatıldığını fark ettik. Bu yapılar sesin her noktaya eşit ve net bir şekilde ulaşmasını sağlıyor. Ayrıca bazı salonlarda tavanlarda ve duvarlarda yankıyı azaltıcı paneller kullanıldığını gözlemledik.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri