5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70-71 Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70-71 Düşünelim ve Keşfedelim Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 70

Soru: Ailenizden birine AFAD’dan (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) görseldeki gibi bir uyarı mesajı gelseydi neler yapardınız?

Cevap: Öncelikle güvenlik tedbirleri alırdım, çatılardan ve ağaçlardan uzak durur, sel ve su baskını riski olan bölgelerde bulunmamaya dikkat ederdim. Ayrıca ailemle birlikte evdeki pencereleri kapatır, elektrikli aletleri fişten çeker ve gerektiğinde yüksek yerlere çıkarız.

Soru: Gelen mesajda boş bırakılan yerde neler yazıyor olabilir? Sınıfta tartışınız.

Cevap:Su baskını, sel ve fırtına” gibi olumsuzluklar yazıyor olabilir. Bu tür durumlar, sağanak yağışlarla birlikte yaşanabilecek tehlikeli olaylardır.

Soru: Görselde anlatılmak istenilen nedir? Düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: Görselde, bir heyelan olayı anlatılmak istenmektedir. İlk görselde dağ yamacında doğal bir denge varken, ikinci görselde yamaca yapılan ev ve insan müdahalesi gösteriliyor. Üçüncü görselde ise bu müdahale sonucu heyelan gerçekleşmiş ve ev zarar görmüştür. Bu, doğaya yapılan yanlış müdahalelerin olumsuz sonuçlarını anlatmaktadır.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 71

Soru: Deprem değil, ihmal öldürür. sözü ile bilim insanları neye dikkat çekmek istemişlerdir?

Cevap: Bu sözle bilim insanları, depremlerin doğal bir olay olduğunu ancak binaların güvenli inşa edilmemesi, zayıf altyapı ve ihmallerin can kayıplarına yol açtığını vurgulamak istemişlerdir. Yani, binaların sağlam yapılmaması ve tedbir alınmaması ölümlere sebep olur.

Soru: Yaşadığınız ilde gerçekleşme riski olan afetler nelerdir? Bu afetlerin etkilerini azaltmak amacıyla bireysel ve toplumsal olarak neler yapılabilir? Sınıfta tartışınız ve alınabilecek önlemleri ilgili alanlara yazınız.

Bireysel Önlemler:

  • Depreme dayanıklı evlerde yaşamak,
  • Acil durum çantası hazırlamak,
  • Binaların dayanıklılığını kontrol ettirmek.

Toplumsal Önlemler:

  • Afet bilinçlendirme eğitimleri düzenlemek,
  • Şehir planlamasını afet risklerine uygun şekilde yapmak,
  • Toplu alanlarda acil kaçış yolları oluşturmak.

Soru: Ülkemizde gerçekleşme riski yüksek olan afetlere karşı yetkililerce alınan önlemden başka ne gibi önlemler alınmalıdır? Tartışınız.

Cevap: Altyapı güçlendirme projelerinin yanı sıra, binaların deprem yönetmeliğine uygun şekilde inşa edilmesi, afet bilincinin artırılması için halk eğitimleri yapılmalı ve afet toplanma alanları daha iyi organize edilmelidir. Ayrıca, erken uyarı sistemleri kurulup yaygınlaştırılmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri