Etkinlik Zamanı
Aşağıda Millî Mücadeleyi anlatan bir metin ve bir görsel yer almaktadır. Metni okuyup görseli inceledikten sonra soruları cevaplayınız.
Artık havalar iyice soğuduğundan geceleri dışarıda barınmak güç oluyordu. Devamlı hareket hâlinde olduğumuzdan yiyecek ihtiyacı da vardı. Kütahya-Gediz-Afyonkarahisar hattının doğusundaki köylerin elimizden feryat etmesi lazımdı. Ama halk, misafir gelen alayları kendi evlatları gibi karşılıyor; onları yedirip içiriyordu. Çok soğuk bir gecede 10 haneli bir köye misafir olduğum zaman köy sokaklarında geceyi geçirmek istedim. Halk, kendi hayvanlarını dışarı atarak alayın hayvanlarını zorla içeri aldı. Hele kadınların gayretleri dil ile tarif edilmez.
Şerif Güralp, İstiklâl Savaşı’nın İçyüzü, s. 117
1. Millî Mücadele’de köylülerin askerlere karşı davranışları ve tutumları nasıldır?
Köylüler, Millî Mücadele sırasında askerlere çok yardımsever ve fedakâr bir şekilde davranmışlardır. Onları misafir edip yedirip içirmişler ve hayvanlarını bile korumuşlardır.
2. Millî Mücadele’de kadınlar ve çocuklar neden mermi yapmak ihtiyacı duymuş olabilirler?
Millî Mücadele’de kadınlar ve çocuklar, savaşta cepheye mermi sağlamak ve askerlerin ihtiyaçlarını karşılamak için mermi yapma ihtiyacı duymuş olabilirler. Böylece, savaşın kazanılmasına ve bağımsızlığın elde edilmesine katkıda bulunmak istemişlerdir.
3. Millî Mücadele’de halkımızın birlik içinde hareket etmesi, hangi ortak değerlere sahip olunduğunu göstermektedir?
Millî Mücadele’de halkımızın birlik içinde hareket etmesi, vatanseverlik, fedakârlık ve dayanışma gibi ortak değerlere sahip olunduğunu göstermektedir.