7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 54-55 Cevapları Ferman Yayıncılık

7. Sınıf Ferman Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 54-55 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Farklı Hücreleri İnceleyelim Etkinliği

Etkinliğin Amacı:
Bu etkinlikte, farklı hücre çeşitlerini tanıyacak ve mikroskop kullanarak hücrelerin yapısını inceleyeceksiniz. Çeşitli ortamlardan alınan örnekler ve bitki dokularındaki hücreler mikroskop altında gözlemlenecek.


Etkinliğin Değerlendirilmesi ve Soruların Cevapları:

1- Kuru soğanın zarı nasıl hücreler gözlemlendi?
Kısa Cevap: Uzun ve dikdörtgensi hücreler.
Kuru soğanın zarında uzun, yan yana dizilmiş dikdörtgensi hücreler mikroskop altında görülebilir. Bunlar hücrelerin düzenli bir yapıya sahip olduğunu gösterir.

2- Göl, havuz, dere gibi ortamlardan aldığınız suyun içinde nasıl hücreler gördünüz?
Kısa Cevap: Çeşitli mikroorganizmalar ve algler.
Bu ortamlardan alınan suda çeşitli mikroorganizmalar, tek hücreliler ve su yosunları (algler) gözlemlenebilir. Bu hücreler mikroskop altında hareket edebilir.

3- Kültür mantarının sapından aldığınız kesitte nasıl hücreler gördünüz?
Kısa Cevap: Yuvarlak ve büyük hücreler.
Kültür mantarının hücreleri mikroskop altında büyük ve yuvarlak bir yapıya sahiptir. Bu hücreler genellikle suyla doludur ve büyüktürler.

4- Çimlenen tohumların büyüyen kısımlarından aldığınız kesitlerde neler gördünüz? Bunların içinde büyüyen farklı hücreler var mı?
Kısa Cevap: Hızla bölünen genç hücreler.
Çimlenen tohumlarda büyüme bölgelerinde hızla bölünen genç hücreler gözlemlenebilir. Bu hücreler, daha yoğun sitoplazmaya sahip olup hızla bölünür.

5- Gördüğünüz tüm yapılarda canlı hücreler olduğunu söyleyebilir misiniz? Açıklayınız.
Kısa Cevap: Evet, hepsi canlı.
İncelediğiniz yapıların tamamı canlı hücrelerden oluşur. Bu hücrelerin ortak özellikleri, yaşam süreçlerini sürdürebilecek işlevlere sahip olmalarıdır.

6- Farklı canlılar ya da canlı parçalarını incelediniz. Gözlemlerinizde göre bu canlıların hepsinin hücre ya da hücrelerden oluştuğunu söyleyebilir misiniz?
Kısa Cevap: Evet, hücrelerden oluşuyorlar.
Tüm canlılar hücrelerden meydana gelir. Hücreler, canlının temel yapı ve işlev birimidir ve tüm canlılar bu birimler sayesinde hayatta kalır.

7- İncelediğiniz hücrelerin bazı kısımlarının tüm hücrelerde ortak olduğunu söyleyebilir misiniz? Bu karara varmanızda dayandığınız en önemli ne olduğunu açıklayınız.
Kısa Cevap: Evet, hücre zarı ve çekirdek ortak.
Hücrelerin hepsinde hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek gibi ortak yapılar vardır. Bu yapılar, hücrenin işlevini yerine getirmesinde kritik rol oynar.

8- Mikroskopta incelediğiniz hücrelerde varlığını bildiğiniz halde göremediğiniz bir yapı oldu mu? Bunu nasıl açıklarsınız?
Kısa Cevap: Evet, organeller çok küçük.
Mikroskop altında bazı organeller gözle görülemeyebilir. Bunun nedeni, organellerin çok küçük olması ve çözünürlüğü düşük mikroskopların bu yapıların detaylarını gösterememesidir.

9- Mikroskopta incelediğiniz hücrelerle görsellerde verilen hücreler arasında ne gibi farklar var? Bu durumu nasıl açıklayabilirsiniz?
Kısa Cevap: Görseller daha detaylı.
Mikroskop altında hücreler basit yapıda görünürken, görsellerde detaylar daha belirgin gösterilir. Bu fark, görsellerin daha açıklayıcı olması için hazırlanmış olmasıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri