Konuya Hazırlık
1. İnsanda eşeyli üremeyi sağlayan sperm ve yumurta hücreleri nasıl meydana gelir?
Kısa Cevap: Mayoz bölünme ile meydana gelir.
İnsanda eşeyli üremeyi sağlayan sperm ve yumurta hücreleri, üreme organlarında gerçekleşen mayoz bölünme ile oluşur. Bu süreçte diploid (2n) kromozomlu bir hücre, iki aşamalı bölünme geçirerek haploid (n) kromozomlu dört üreme hücresi oluşturur. Bu hücreler genetik çeşitlilik sağlar ve döllenme sırasında bir araya gelerek yeni bir bireyin oluşumunu başlatır.
2. Bir hücre kaç defa mayoz geçirebilir ve sonuçta ne değişir?
Kısa Cevap: Bir kez mayoz geçirir, haploid hücreler oluşur.
Bir hücre sadece bir defa mayoz bölünme geçirir. Mayoz bölünme sonunda dört haploid (n) hücre oluşur. Bu hücreler, sperm veya yumurta hücreleri olarak işlev görür ve genetik çeşitliliği artırırlar. Mayoz bölünme ile diploid (2n) hücrelerden haploid (n) hücreler oluşur, böylece döllenme sırasında iki hücre birleştiğinde diploid kromozom sayısı korunmuş olur.
3. Aynı anne ve babadan olan kardeşlerin farklı özelliklere sahip olması nasıl gerçekleşir?
Kısa Cevap: Genetik çeşitlilik nedeniyle farklıdırlar.
Aynı anne ve babadan olan kardeşlerin farklı özelliklere sahip olmasının nedeni, mayoz bölünme sırasında meydana gelen krossing over ve genetik çeşitliliktir. Mayoz bölünmede homolog kromozomların genetik materyal değiş tokuşu yapması, farklı gen kombinasyonlarının oluşmasını sağlar. Bu nedenle, her birey anne ve babasından farklı genetik kombinasyonlar alır ve bu da kardeşlerin birbirinden farklı özellikler taşımasına yol açar.