8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 51-52-53 Cevapları Ata Yayıncılık

8. Sınıf Ata Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 51-52-53 Kalıtım ile İlgili Kavramlar Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sayfa 51 Cevapları

Soru: Görsel 2.14’te Ayşe ile annesi ve babası görülmektedir. Anne ve babası kahverengi gözlü olmasına rağmen Ayşe’nin mavi gözlü olmasının nedeni ne olabilir? Ayşe’nin bir kardeşi olursa kardeşinin gözleri kahverengi olabilir mi? Düşüncelerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.

Cevap: Ayşe'nin mavi gözlü olmasının nedeni, resesif (çekinik) bir gen taşıyor olmasından kaynaklanabilir. Anne ve babası kahverengi gözlü olsalar bile, eğer her iki ebeveyni de mavi göz genini taşıyorsa, Ayşe bu resesif geni almış olabilir ve bu yüzden mavi gözlü doğmuş olabilir. Kardeşinin gözleri kahverengi olabilir, çünkü kahverengi göz geni baskın bir gen olduğu için, eğer kardeşi baskın kahverengi göz genini alırsa, kahverengi gözlü doğacaktır. Bu durumda, kardeşin göz rengi genetik kombinasyonlara bağlı olarak değişebilir.

Özet: Ayşe'nin mavi gözlü olması, genetik kombinasyonlara bağlıdır. Anne ve babasında mavi göz geni taşıyıcı olabilir. Kardeşi ise genetik yapısına bağlı olarak kahverengi gözlü olabilir.

Sayfa 53 Pekiştiren Soru Cevapları

Soru 1: K bezelyesinin genotipi nedir?

Cevap: K bezelyesi uzun boyludur ve uzun boy geni baskındır (A). K bezelyesi saf döldür, bu yüzden genotipi AA olacaktır.

Soru 2: L bezelyesinin genotipi nedir?

Cevap: L bezelyesi kısa boyludur ve kısa boy geni çekiniktir (a). L bezelyesi saf döldür, bu yüzden genotipi aa olacaktır.

Soru 3: Hangi bezelyeye atalarından boy uzunluğu bakımından baskın alel geçmiştir?

Cevap: K bezelyesine atalarından baskın alel (A) geçmiştir. Çünkü K bezelyesi uzun boylu olup, bu özelliği baskın alel tarafından belirlenir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri