Kontrol Noktası - Sorular ve Cevaplar
1. Deniz seviyesinde uygulanan basınç 101.325 kPa değerindedir. Buna göre sıvıların kaynama sıcaklıkları nelerdir?
- Su: 100°C
- Etil alkol: 78°C
- Dietil eter: 35°C
2. Su, etil alkol ve dietil eterin kaynama sıcaklıkları arasındaki farkın nedeni nedir?
Cevap: Kaynama sıcaklığı en yüksek olan sıvı sudur. Bunun sebebi, suyun moleküller arası etkileşim kuvvetlerinin en fazla olmasıdır. Kaynama sıcaklığı en düşük olan sıvı dietil eterdir çünkü moleküller arası etkileşim kuvveti en zayıf olan sıvıdır.
3. Sıvılar arasında hangi moleküller arası etkileşim türleri bulunmaktadır?
- Su: Dipol-dipol ve hidrojen bağı içerir.
- Etil alkol: Dipol-dipol ve hidrojen bağı içerir.
- Dietil eter: Sadece dipol-dipol etkileşimleri içerir.
4. Moleküller arası etkileşim kuvvetleri ile sıvıların kaynama sıcaklıkları arasındaki ilişki nedir?
Cevap: Moleküller arası etkileşim kuvvetleri ile kaynama sıcaklıkları doğru orantılıdır.
- Hidrojen bağı içermeyen dietil eterin kaynama sıcaklığı en düşüktür.
- Etil alkol, H bağı içerdiği için daha yüksek kaynama noktasına sahiptir.
- En fazla H bağı içeren sıvı su olduğundan kaynama noktası en yüksek olan sıvıdır.