9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 195-196 Cevapları Meb Yayınları

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 195-196 Kontrol Noktası Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kontrol Noktası: Sıvıların Akışkanlıkları ve Viskozite

1. Sıvıların akışkanlıklarının farklı olmasına sebep olan nitelikler nelerdir?

Sıvıların akışkanlıklarını belirleyen moleküller arası etkileşim kuvvetleri, sıcaklık, molekül yapısı ve sıvının yoğunluğudur. Moleküller arası etkileşim kuvveti arttıkça sıvının viskozitesi artar ve akışkanlığı azalır. Daha büyük molekül yapısına sahip sıvılar, daha viskoz olur ve akışkanlığı daha düşüktür.

2. Sıvıların akışkanlığı ile moleküller arası etkileşim kuvvetleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için hangi tüpler seçilebilir?

Tüp Numarası Sıvı Moleküller Arası Etkileşim Kuvveti Sıcaklık (°C) Bilyenin Tüpte Aldığı Yol (cm) Akışkanlık Sıralaması
I Propil Alkol Hidrojen Bağı 25 14 IV. Tüp > I. Tüp
II Propilen Glikol Hidrojen Bağı 25 8 V. Tüp > II. Tüp
III Gliserin Hidrojen Bağı 25 2 VI. Tüp > III. Tüp

Cevap: I, II ve III. tüpler seçilebilir. Propil alkol en az viskoz, gliserin ise en yüksek viskoziteye sahip sıvıdır. Akışkanlık sıralaması Propil Alkol > Propilen Glikol > Gliserin şeklindedir.


3. Sıvıların akışkanlığı ile sıcaklık arasındaki ilişkiyi belirlemek için hangi tüpler seçilebilir?

Tüp Numarası Sıvı Moleküller Arası Etkileşim Kuvveti Sıcaklık (°C) Bilyenin Tüpte Aldığı Yol (cm) Akışkanlık Sıralaması
I Propil Alkol Hidrojen Bağı 25 14 IV. Tüp > I. Tüp
IV Propil Alkol Hidrojen Bağı 30 18 IV. Tüp > I. Tüp
II Propilen Glikol Hidrojen Bağı 25 8 V. Tüp > II. Tüp
V Propilen Glikol Hidrojen Bağı 30 15 V. Tüp > II. Tüp
III Gliserin Hidrojen Bağı 25 2 VI. Tüp > III. Tüp
VI Gliserin Hidrojen Bağı 30 4 VI. Tüp > III. Tüp

Cevap: I ve IV, II ve V, III ve VI tüpleri seçilebilir. Sonuç olarak sıcaklık arttıkça sıvının akışkanlığı artmış, viskozitesi azalmıştır.


4. Sıvıların akışkanlığı ile ilgili elde ettiğiniz örüntüleri ve grafiği kullanarak aşağıdaki ifadeleri tamamlayınız:
a) Sıvı molekülleri arasındaki etkileşim kuvveti arttıkça sıvıların akışkanlığı azalır, viskoziteleri artar.
b) Sıvıların sıcaklıkları arttıkça akışkanlık artar, viskoziteleri azalır.


Genel Sonuç:

  • Sıcaklık arttıkça: Sıvı moleküllerinin kinetik enerjisi artar, moleküller arasındaki etkileşim kuvveti azalır, bu da sıvının viskozitesinin düşmesine ve akışkanlığının artmasına sebep olur.
  • Moleküller arası etkileşim kuvveti arttıkça: Sıvı molekülleri birbirine daha fazla tutunur ve akışkanlık azalır, viskozite artar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri