Kontrol Noktası: Sıvıların Akışkanlıkları ve Viskozite
1. Sıvıların akışkanlıklarının farklı olmasına sebep olan nitelikler nelerdir?
Sıvıların akışkanlıklarını belirleyen moleküller arası etkileşim kuvvetleri, sıcaklık, molekül yapısı ve sıvının yoğunluğudur. Moleküller arası etkileşim kuvveti arttıkça sıvının viskozitesi artar ve akışkanlığı azalır. Daha büyük molekül yapısına sahip sıvılar, daha viskoz olur ve akışkanlığı daha düşüktür.
2. Sıvıların akışkanlığı ile moleküller arası etkileşim kuvvetleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için hangi tüpler seçilebilir?
Tüp Numarası | Sıvı | Moleküller Arası Etkileşim Kuvveti | Sıcaklık (°C) | Bilyenin Tüpte Aldığı Yol (cm) | Akışkanlık Sıralaması |
---|---|---|---|---|---|
I | Propil Alkol | Hidrojen Bağı | 25 | 14 | IV. Tüp > I. Tüp |
II | Propilen Glikol | Hidrojen Bağı | 25 | 8 | V. Tüp > II. Tüp |
III | Gliserin | Hidrojen Bağı | 25 | 2 | VI. Tüp > III. Tüp |
Cevap: I, II ve III. tüpler seçilebilir. Propil alkol en az viskoz, gliserin ise en yüksek viskoziteye sahip sıvıdır. Akışkanlık sıralaması Propil Alkol > Propilen Glikol > Gliserin şeklindedir.
3. Sıvıların akışkanlığı ile sıcaklık arasındaki ilişkiyi belirlemek için hangi tüpler seçilebilir?
Tüp Numarası | Sıvı | Moleküller Arası Etkileşim Kuvveti | Sıcaklık (°C) | Bilyenin Tüpte Aldığı Yol (cm) | Akışkanlık Sıralaması |
---|---|---|---|---|---|
I | Propil Alkol | Hidrojen Bağı | 25 | 14 | IV. Tüp > I. Tüp |
IV | Propil Alkol | Hidrojen Bağı | 30 | 18 | IV. Tüp > I. Tüp |
II | Propilen Glikol | Hidrojen Bağı | 25 | 8 | V. Tüp > II. Tüp |
V | Propilen Glikol | Hidrojen Bağı | 30 | 15 | V. Tüp > II. Tüp |
III | Gliserin | Hidrojen Bağı | 25 | 2 | VI. Tüp > III. Tüp |
VI | Gliserin | Hidrojen Bağı | 30 | 4 | VI. Tüp > III. Tüp |
Cevap: I ve IV, II ve V, III ve VI tüpleri seçilebilir. Sonuç olarak sıcaklık arttıkça sıvının akışkanlığı artmış, viskozitesi azalmıştır.
4. Sıvıların akışkanlığı ile ilgili elde ettiğiniz örüntüleri ve grafiği kullanarak aşağıdaki ifadeleri tamamlayınız:
a) Sıvı molekülleri arasındaki etkileşim kuvveti arttıkça sıvıların akışkanlığı azalır, viskoziteleri artar.
b) Sıvıların sıcaklıkları arttıkça akışkanlık artar, viskoziteleri azalır.
Genel Sonuç:
- Sıcaklık arttıkça: Sıvı moleküllerinin kinetik enerjisi artar, moleküller arasındaki etkileşim kuvveti azalır, bu da sıvının viskozitesinin düşmesine ve akışkanlığının artmasına sebep olur.
- Moleküller arası etkileşim kuvveti arttıkça: Sıvı molekülleri birbirine daha fazla tutunur ve akışkanlık azalır, viskozite artar.