Sayfa 239’daki “Konuya Başlarken” bölümünde yer alan 6., 7., 12., 13., 14. ve 15. sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik sorulara daha güzel ve etkileyici şekilde yazılmış cevaplar:
1. Sizce 6. hedefin gerçekleşmesinde kimya biliminin katkıları neler olabilir?
Cevap: Kimya bilimi, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için oldukça önemli bir bilim dalıdır. Temiz suya erişimi kolaylaştırmak için gelişmiş su arıtma teknolojileri, filtrasyon sistemleri ve kimyasal analiz yöntemleri geliştirilebilir. Ayrıca kirleticilerin tespiti, giderimi ve su tasarrufunu destekleyen yenilikçi kimyasal çözümler de bu hedefin gerçekleşmesine katkı sunar.
2. Kimya bilimi ile uğraşan biri olsaydınız 12. hedef için neler yapabilirdiniz?
Cevap: Sorumlu üretim ve tüketimi sağlamak amacıyla geri dönüştürülebilir ve çevre dostu malzemeler tasarlardım. Atık oluşumunu en aza indirecek üretim süreçleri, biyobozunur plastikler ve yeşil kimya uygulamaları üzerine çalışarak, doğal kaynak kullanımını verimli hâle getirirdim. Ayrıca kimyasal süreçlerde zararlı yan ürünlerin oluşumunu engelleyecek yöntemler geliştirirdim.
3. Bir kimya öğretmeninin ve sizin 14 ve 15. hedefler için yapabilecekleriniz neler olabilir?
Cevap: Bir kimya öğretmeni, öğrencilere sucul ve karasal ekosistemleri etkileyen kimyasallar hakkında bilgi vererek çevre bilinci kazandırabilir. Su kirliliği, toprak bozulması ve kimyasal atıkların etkileri gibi konular derslerde işlenebilir.
Ben ise bireysel olarak çevre dostu temizlik ürünleri, plastik kullanımını azaltma, geri dönüşüm ve doğayı koruyan yaşam alışkanlıkları ile bu hedeflere katkı sağlayabilir, çevremdekileri bilinçlendirebilirim.