9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 52-53 Cevapları Meb Yayınları

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 52-53 Düşünelim - Keşfedelim - Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sayfa 52 Düşünelim Cevapları

Soru: İspanyol gribi ile COVID-19 salgını hakkında araştırma yapan bir tarihçi, verilere ulaşmada ve bu verileri analiz etmede ne gibi zorluklar yaşayabilir?
Cevap: Bir tarihçi, İspanyol gribi hakkında sınırlı veri ve güvenilir kaynakların eksikliği gibi zorluklarla karşılaşabilir. O dönemde sağlık verilerinin yeterince kayıt altına alınmaması, teknolojik olanakların kısıtlı olması gibi sebeplerle araştırma yapmak zor olabilir. COVID-19 salgınında ise veri fazlalığı olabilir ancak bilgi kirliliği ve güvenilirliğin sorgulanması büyük bir zorluk oluşturabilir.


Keşfedelim - Görseldeki Sorular

1. Görsel ve açıklamaları karşılaştırdığınızda müziğe ulaşma ve dinleme imkânlarındaki değişim hakkında neler düşünüyorsunuz?

Cevap: Eskiden müziğe ulaşım daha kısıtlıydı, gramofon gibi cihazlarla sınırlıydı. Ancak günümüzde dijital teknolojiler sayesinde müziğe her yerden ve her an ulaşmak mümkün hale geldi. Müziğe erişim hızlandı ve kolaylaştı.

2. Günümüzde hızla yaygınlaşan dijitalleşmenin bireysel, toplumsal ve siyasal hayata etkileri neler olabilir? Örnek vererek açıklayınız.

Cevap: Bireysel hayatta dijitalleşme, bilgiye hızlı erişim sağlarken mahremiyetin azalmasına neden olabilir. Toplumsal olarak, sosyal medya kutuplaşmayı artırabilir. Siyasal hayatta ise dijitalleşme, seçimlerde katılımı artırabilir ama aynı zamanda bilgi kirliliğine yol açabilir.

3. Sosyal medya başta olmak üzere dijital ortamlarda arşivlenen kişisel fotoğrafların gelecekte bir kaynak olarak kullanılması ihtimali ne gibi olumlu ya da olumsuz durumlara neden olabilir?

Cevap: Olumlu yönleri: Kültürel mirasın korunması ve gelecekteki araştırmalar için veri sağlanmasıdır. Olumsuz yönleri: Kişisel gizliliğin ihlal edilmesi ve bu fotoğrafların izinsiz kullanım riskidir.


Sayfa 53 Cevapları

Sorular ve Cevaplar

1. Verilen görsel ve açıklamaları karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar görüyorsunuz?
Cevap:
Analog fotoğraf makineleri büyük ve taşınması zordur. Fotoğraf çekimi daha uzun sürer ve fotoğrafların aktarımı zaman alır. Dijital fotoğraf makineleri ise daha taşınabilir, hızlı ve yüksek kalitede görüntü sunar. Fotoğraflar anında işlenebilir ve dijital ortamlarda saklanabilir.

2. Analog makinelerle çekilen fotoğrafların saklanması ile dijital yöntemlerle çekilen fotoğrafların saklanması arasında ne gibi farklar vardır? Açıklayınız.
Cevap:
Analog fotoğraflar fiziksel olarak saklanmalıdır ve zamanla yıpranabilirler. Dijital fotoğraflar ise dijital ortamlarda saklanabilir, kopyalanabilir ve uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilir. Ayrıca, dijital fotoğraflara kolayca erişilebilir ve paylaşılabilir.


Kavramlar ve Anlamları

Kavramlar Anlamlar
Büyük veri Devasa boyuttaki veri setlerini ifade eder.
Doğuştan dijital veri Dijital ortamda doğan, yalnızca dijital ortamda var olan veri.
Sayısallaştırma Analog verinin dijital formata dönüştürülmesi işlemi.
Uzak okuma Dijital veriler veya kaynaklar üzerinde uzaktan erişim sağlayarak okuma işlemi.
Veri analizi Veriler üzerinde yapılan inceleme ve yorumlama işlemi.
Veri madenciliği Büyük veri setlerinden anlamlı bilgiler çıkarma süreci.
Yakın okuma Verilerin veya kaynakların ayrıntılı bir şekilde incelenmesi.
Yapılandırılmış veri Belirli bir düzende organize edilmiş, kolayca erişilebilen veri.
Yoğun veri Büyük miktarda karmaşık veri setlerini ifade eder.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri