Aynı ortamda bulunan maddeler ısıl dengede oldukları hâlde sıcaklıklarının farklı hissedilmesinin sebepleri neler olabilir?

Isıl dengede olan maddelerin neden farklı sıcaklıkta hissedildiğini hiç düşündünüz mü? Isı iletim hızı, metal ve ahşap gibi maddelerin dokunulduğunda neden farklı hissettirdiğini açıklar.

Soru : Aynı ortamda bulunan maddeler ısıl dengede oldukları hâlde sıcaklıklarının farklı hissedilmesinin sebepleri neler olabilir? Günlük hayatta bu olaylara benzer deneyimleriniz nelerdir?

Ödev cevabı kısaca : Çünkü maddelerin ısı iletim hızları farklıdır. Isıyı hızlı ileten maddeler (örneğin metal), vücut ısısını daha çabuk çektiği için daha soğuk hissedilir.

Isıl dengede olan farklı maddeler aynı sıcaklıkta bulunsalar bile, dokunduğumuzda sıcaklıkları farklıymış gibi hissedebiliriz. Bunun nedeni, maddelerin ısıyı iletme hızlarının farklı olmasıdır. Örneğin metal bir yüzey vücut ısımızı hızla çektiği için soğuk hissedilirken, ahşap yüzey daha az ısı çektiğinden daha sıcak hissedilir. Bu fark, vücudumuzun ısıyı nasıl kaybettiğine göre oluşur ve tamamen ısı iletim hızlarıyla ilgilidir.


Günlük Hayattan Örnekler:

  • Kışın çıplak ayakla taş zemine basmak halıya göre daha soğuk hissedilir.
  • Yazın güneşte kalan bir metal kaşıkla plastik kaşığa dokunduğumuzda metal daha sıcak hissedilir.
  • Soğuk havada metal kapı kolu ele daha soğuk gelirken, ahşap kapı kolu o kadar soğuk hissettirmez.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri