Haçlı Seferleri’nin temelinde hangi unsurlar etkili olmuştur?

Haçlı Seferleri’nin temelinde dinî sebeplerden çok siyasi, sosyal ve ekonomik unsurlar etkili olmuştur. Avrupa'daki açlık, toprak azlığı ve kilisenin artan gücü bu seferleri tetikleyen ana faktörlerdendir.

Soru : Batı dünyası Haçlı Seferleri’nin asıl etkeninin dinî unsurlar olduğu kanaatindedir. Halbuki Orta Çağ Avrupa toplumunu bu seferlere zorlayan unsurlar aslında siyasi, sosyal ve ekonomik sebeplerdir. Batılılarca ileri sürülen dinî motif ise sadece itici bir güçtür. Çünkü Haçlı Seferi düşüncesinin ortaya atıldığı sırada Avrupa’da yıllardan beri süregelen açlık, yoksulluk ve toprak azlığı gibi sıkıntıların doğurduğu kargaşanın yanında ücretli askerlik anlayışı ve kolonizatör bir taşma hareketi de başlamış bulunuyordu. Avrupa toplumu üzerinde en büyük etkiye sahip bulunan kilise hem düzenin bozukluğuna çare arıyor hem de gittikçe artan gücünü Doğu’ya hâkim olmak için kullanmak istiyordu.
Işın DEMİRKANT, Haçlılar, İslam Ansiklopedisi, C 14, s. 525
Haçlı Seferleri’nin temelinde hangi unsurlar etkili olmuştur? Açıklayınız.

Ödev cevabı kısaca : Haçlı Seferleri’nin temelinde siyasi, sosyal ve ekonomik sebepler yer almaktadır. Dinî unsurlar ise bu seferleri destekleyen itici bir güç olmuştur.

Haçlı Seferleri’nin Temelinde Hangi Unsurlar Yer Almıştır?

Haçlı Seferleri’nin ardındaki temel unsurlar, Orta Çağ Avrupa’sının içinde bulunduğu zor ekonomik ve sosyal koşullardan kaynaklanmaktadır. Avrupa'da toprak yetersizliği, açlık ve yoksulluk, toplumsal kargaşaya yol açmış ve insanlar yeni yerlerde daha iyi bir yaşam arayışına yönelmiştir. Ayrıca, ücretli askerlik anlayışının ortaya çıkması ve kolonizatör bir hareketin başlaması da Haçlı Seferleri'ni tetikleyen önemli etkenler arasındadır. Avrupa’da artan kilise gücü, bu karışıklıklara çözüm bulmak ve Doğu'ya hâkim olma amacını gerçekleştirmek için dinî motifleri kullanarak halkı harekete geçirmiştir. Dolayısıyla, Haçlı Seferleri'nin arkasındaki itici güç olarak görülen din, aslında siyasi, sosyal ve ekonomik sebeplerin bir aracı olarak kullanılmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri