Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yeme içme adabı hakkında şu önemli noktaları vurgulayabiliriz:
-
Temizliğe Önem Verme: Yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması gerektiği belirtilmiştir. Yemek temiz bir şekilde tüketilmelidir. (Tirmizî, Et'ime, 39.)
-
Besmele ile Başlama: Yemeğe başlarken Allah’ın ismini anmak tavsiye edilmiştir. Eğer unutulursa, "Baştan sona Allah’ın adıyla" denilmesi önerilmiştir. (Tirmizî, Et'ime, 47.)
-
Sağ Elle Yemek: Yemeğin ve içeceğin sağ elle tüketilmesi tavsiye edilmiştir. (Müslim, Eşribe, 105.)
-
Şükretme: Yemekten sonra Allah’a hamdedilmesi, şükredilmesi gerektiği belirtilmiştir. (Müslim, Zikir, 89.)
-
Suyu Yavaş İçmek: Suyu tek nefeste içmek yerine, birkaç nefeste ve yavaş yavaş içmek tavsiye edilmiştir. (Tirmizî, Eşribe, 13.)
-
İçeceklere Üflenmemesi: Yiyecek ve içeceklere üflenmesi hoş karşılanmamıştır. İçmeden önce kabın ağızdan uzaklaştırılması gerektiği belirtilmiştir. (İbn-i Mace, Eşribe, 23.)
-
İsraf Etmemek: Yere düşen lokmanın temizlendikten sonra yenmesi önerilmiş ve yiyeceğin ziyan edilmemesi gerektiği vurgulanmıştır. (Müslim, Eşribe, 136.)
-
Sofrada Adaba Uygun Davranmak: Sofrada nezaketsiz davranışlarda bulunmak hoş karşılanmamış, yemek sırasında saygılı ve paylaşımcı olunması gerektiği belirtilmiştir. (Tirmizî, Et'ime, 12.)
Bu prensipler, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sağlıklı, bilinçli ve saygılı bir yeme içme kültürü oluşturduğunu göstermektedir.