I. Göktürk Devleti sınırları ile II. Göktürk Devleti sınırları arasında hangi farklılıkları görüyorsunuz?

I. Göktürk Devleti, Orta Asya’dan Avrupa’ya kadar geniş bir coğrafyada hüküm sürerken, II. Göktürk Devleti daha dar ve merkezileşmiş bir bölgeyi kontrol etmiştir. Bu iki dönem arasındaki sınır farklılıkları dikkat çekicidir.

Soru : I. Göktürk Devleti sınırları ile II. Göktürk Devleti sınırları arasında hangi farklılıkları görüyorsunuz?

Ödev cevabı kısaca : I. Göktürk Devleti, Doğu Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar uzanan geniş bir alanda hüküm sürerken, II. Göktürk Devleti daha dar bir coğrafyada, ağırlıklı olarak Orta Asya’da yer almıştır. I. Göktürk Devleti, daha geniş ve dağınık bir sınır yapısına sahipken, II. Göktürk Devleti daha sınırlı ve merkezileşmiş bir bölgeyi kontrol etmiştir.

Göktürk Devletlerinin Sınır Yapısı: I. ve II. Dönem Karşılaştırması

I. Göktürk Devleti, en geniş sınırlarına ulaştığı dönemde Batı’da Hazar Denizi ve Karadeniz’e, Doğu’da Çin’e kadar uzanmış, oldukça geniş bir coğrafyada etkili olmuştur. Buna karşılık II. Göktürk Devleti, daha dar ve merkezileşmiş bir sınır yapısına sahipti. Özellikle Orta Asya’nın iç bölgelerinde hâkimiyet kurmuş ve Çin ile daha yakın bir sınırda yer almıştır. Bu fark, II. Göktürk Devleti’nin daha küçük ve merkezî bir yönetim yapısı kurmasına da yol açmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri