Soru : Kaynama noktası yükselmesinin gerçekleştiği olayları araştırınız
Ödev cevabı kısaca : Kaynama noktası yükselmesi, bir sıvıya uçucu olmayan bir madde eklendiğinde sıvının kaynama noktasının artmasıdır. Tuzlu suyun kaynama noktasının yükselmesi, reçel yapımında şekerin suyun kaynama noktasını artırması ve antifriz kullanımının suyun kaynama noktasını yükseltmesi bu duruma örnektir.
Tuzlu ve Şekerli Suyun Kaynama Noktası Neden Daha Yüksek?
Kaynama noktası yükselmesi, çözücüye (genellikle su) çözünmüş madde eklendiğinde buhar basıncının azalması ve kaynama noktasının artmasıyla oluşur. Örneğin, tuzlu su, saf suya göre daha yüksek sıcaklıkta kaynar. Benzer şekilde, şekerli suyun kaynama noktası da saf sudan yüksektir, bu yüzden reçel yapımında şekerli çözeltiler daha uzun süre kaynar. Araçlarda kullanılan antifriz ise suyun hem donma noktasını düşürür hem de kaynama noktasını yükselterek motorun aşırı ısınmasını önler. Ayrıca, düdüklü tencerede basınç artışıyla kaynama noktası yükselir ve yiyecekler daha hızlı pişer.