Soru : Aşağıda konusu doğruluk ve dürüstlük olan özdeyişler verilmiştir. Bu özdeyişlerden birini seçip defterinize bununla ilgili bilgilendirici bir metin yazınız. Metninizin içeriğine uygun bir başlık belirlemeye, yazım ve noktalama kurallarına uymaya özen gösteriniz.
Güzel düşün. İyi hisset, yanılma, aldanma
Ne varsa doğrudadır, doğruluk şaşar sanma.
Tevfik Fikret
Herkesler doğrudur, sen doğru isen.
Bulunmaz doğruluk, sen eğri isen.
Yunus Emre
Budur benim hayatta beğendiğim meslek,sözün odun gibi olsun doğrun tek. M. Âkif ERSOY
Kimin düşündüğü ile söylediği bir olursa işte doğru insan odur. Yusuf Has Hacip
Doğruluk ve Dürüstlük: Hayatta Tek Doğru Yol
M. Âkif Ersoy’un "Budur benim hayatta beğendiğim meslek, sözün odun gibi olsun doğrun tek." sözü, doğru ve dürüst bir insan olmanın önemini vurgular. Bu özdeyiş, insanın hayatında ne olursa olsun, doğruyu savunması gerektiğini belirtir. M. Âkif Ersoy’un burada ifade ettiği “sözün odun gibi” olması, yalın, açık ve net konuşmanın değerini anlatır. Doğruluk, ne kadar sert ve katı görünse de, her zaman güvenilir ve kalıcıdır. İnsanlar arasında güven inşa etmek için doğruluk bir gerekliliktir; eğri ve yalan dolanlar ise uzun vadede zarar verir. Toplumun gelişmesi ve sağlam temeller üzerine kurulması için bireylerin her durumda doğruyu savunmaları, kişisel menfaatlerinden ödün vermeden dürüst bir duruş sergilemeleri gerekir.
Doğru olmak, kişisel onur ve ahlaki değerlerin korunmasında en önemli unsurdur. Bu yüzden her insanın, hayatında doğruluğu merkez alması ve sözlerinin ardında durması gerekir.