Kunut dualarında yer alan ifadelere göre Rabb’imizden (c.c.) neler istemeli ve nelerden ona sığınmalıyız

Kunut duaları, Allah'tan yardım, bağışlanma ve hidayet istemeyi, ona güvenmeyi ve şükretmeyi öğütler. Bu dualar, ibadetlerin sadece Allah için yapılmasını ve rahmetin dilenmesini vurgular.

Soru : Kunut dualarında yer alan ifadelere göre Rabb’imizden (c.c.) neler istemeli ve nelerden ona sığınmalıyız? Düşüncelerinizi açıklayınız.

Ödev cevabı kısaca : Kunut dualarında Allah'tan yardım, bağışlanma ve hidayet isteriz; ona güvenip şükrederiz. Ayrıca, ibadetlerimizi yalnızca onun için yapar, rahmetini dileyip azabından sakınırız.

Kunut Dualarında Yer Alan İstekler ve Sığınmalar

Kunut Duası 1

Okunuşu:
“Allâhümme innâ nestaînüke ve nestağfirüke ve nestehdîk. Ve nü’minü bike ve netûbü ileyk. Ve netevekkelü aleyke ve nüsnî aleykel-hayra küllehû neşkürüke ve lâ nekfürük. Ve nahleu ve netrükü men yefcürük.”

Anlamı:
“Allah’ım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, senden bize hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tövbe ederiz. Sana güveniriz, bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz, sana şükreder, asla nankörlük etmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve sana karşı geleni bırakırız.”

Mesajı:
Bu dua, Allah'tan yardım, bağışlanma ve hidayet istemeyi, ona güvenmeyi ve şükretmeyi öğütler. Nankörlükten uzak durmayı ve Allah’a karşı gelenlerden uzak durmayı vurgular.

Kunut Duası 2

Okunuşu:
“Allâhümme iyyâke na’büdü ve leke nüsallî ve nescüdü ve ileyke nes’a. Ve nahfidü nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bilküffâri mülhık.”

Anlamı:
“Allah’ım! Yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız senin rızan için çalışır ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya gayret ederiz. Rahmetini dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kâfirlere ulaşır.”

Mesajı:
Bu dua, Allah'a kulluk etmeyi, ibadetleri sadece onun için yapmayı, yalnızca onun rızasını kazanmak için çalışmayı, rahmetini dilemeyi ve azabından korkmayı öğütler.

Düşünceler

Kunut dualarında Rabb'imizden çeşitli isteklerde bulunur ve çeşitli şeylerden ona sığınırız:

  1. Yardım İstemek: Allah'tan her durumda yardım isteriz.
  2. Bağışlanma İstemek: Günahlarımızın affı için Allah'a yöneliriz.
  3. Hidayet İstemek: Doğru yolu bulmak ve o yolda kalmak için Allah'tan rehberlik dileriz.
  4. İman ve Tövbe: Allah'a olan inancımızı tazeler, ona tövbe ederiz.
  5. Güven ve Şükür: Allah'a güvenip, verdiği nimetler için ona şükrederiz.
  6. Kulluk ve İbadet: Yalnızca Allah'a kulluk eder, ibadetlerimizi onun rızası için yaparız.
  7. Rahmet ve Azap: Allah'ın rahmetini diler, azabından korunmak isteriz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri