O bir Yahudi’dir deyince Resulullah O da bir can değil mi? Hz. Peygamber'in bu tavrını, Ehlikitap'la ilişkileri açısından

Hz. Peygamber (s.a.v.), bir Yahudi cenazesi geçerken saygı göstererek ayağa kalkmıştır. Bu davranışı, Ehl-i Kitap ile ilişkilerde saygı ve hoşgörünün önemine işaret etmekte, her canın değerli olduğunu vurgulamaktadır.

Soru : Peygamber Efendimiz, bir gün ashabıyla birlikte otururken yanından bir cenaze geçmiş, o da hürmeten ayağa kalkmıştı. Sahabiler, Efendimiz’in bu davranışına bir anlam veremeyip “O bir Yahudi’dir.” deyince Resulullah “O da bir
can değil mi?” diye cevap vermişti. (bk. Müslim, Cenaiz, 81.)
Hz. Peygamber'in bu tavrını, Ehlikitap'la ilişkileri açısından arkadaşlarınızla
değerlendiriniz.

Ödev cevabı kısaca : Hz. Peygamber, Yahudi bir cenazenin geçişi sırasında saygı göstererek ayağa kalkmış ve her canın değerli olduğunu vurgulamıştır. Bu tavır, Ehl-i Kitap ile ilişkilerde hoşgörü ve insan onuruna saygıyı öne çıkaran bir mesaj taşımaktadır.

İnsan Onuru ve Saygı: Peygamber Efendimiz'in Yahudi Cenazesine Yönelik Tavrı

Hz. Muhammed (s.a.v.), bir Yahudi cenazesi geçerken saygı göstererek ayağa kalkması, her insanın inancından bağımsız olarak insan hayatının değerli olduğunu göstermektedir. Sahabiler bu durumu anlamadığında, Peygamber Efendimiz "O da bir can değil mi?" diyerek, her cana saygı gösterilmesi gerektiğini hatırlatmıştır. Bu davranış, Ehl-i Kitap ile ilişkilerde hoşgörü, saygı ve insan onurunun önemine işaret eder. Peygamberimizin bu tutumu, farklı dinlere mensup insanlarla ilişkilerde nasıl bir saygı ve insan sevgisi içerisinde olunması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri