Değerlendirelim
“Ey iman edenler! Bir topluluk diğer bir toplulukla alay etmesin. Belki de onlar, kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kendi kendinizi ayıplamayın, birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın. İmandan sora fâsıklık ne kötü bir isimdir! Kim de tövbe etmezse işte bu kimseler zalimlerdir.” (Hucurât suresi, 11. ayet.)
“Mü’minlerin iman bakımından en mükemmeli, ahlak bakımından en güzel olanıdır.” (Ebû Davud, Sünnet, 15.)
“Kıyamet günü mü’minin mizanında güzel ahaktan daha ağır bir şey yoktur. Muhakkak ki Allah söz ve fiilleri çirkin kimselere son derece öfkelenir.” (Tirmizî, Birr, 62.)
“İyilik güzel ahlaktır. Kötülük ise içini huzursuz eden ve başkalarının bilmesini istemediğin şeydir.” (Müslim, Birr, 14.)
“Nerede olursan ol, Allah’a karşı sorumluluğunun bilincinde ol! Kötülüğün peşinden iyi bir şey yap ki onu yok etsin. İnsanlara da güzel ahlaka uygun biçimde davran!” (Tirmizî, Birr, 55.)
Soru: Yukarıdaki ayet ve hadisler, İslam’ın ahlaka verdiği önemi hangi yönleriyle ortaya koymaktadır?
Cevap: Bu ayet ve hadislerde, İslam’ın ahlaka büyük önem verdiği, kişinin imanının güzelliğinin ahlakına da yansıması gerektiği açıkça belirtilmektedir. Alay etmek, kötü lakap takmak, kibirli davranmak gibi çirkin fiiller yasaklanırken; güzel ahlak, iyilik, sorumluluk ve saygı teşvik edilmiştir.
Özgün Paragraf:
Hucurât Suresi 11. ayet ve hadislerde açıkça görülmektedir ki, İslam ahlaki değerlere çok büyük bir önem verir. İnsanları aşağılamayı, alay etmeyi ve kötü lakaplarla çağırmayı yasaklayan ayet, herkesin Allah katındaki değerinin farklı olabileceğini hatırlatır. Hadislerde ise güzel ahlakın müminin terazisinde en ağır sevap olduğu, imanın kemalinin güzel ahlakla tamamlandığı, kötülüğe karşı iyilikle karşılık verilmesi gerektiği vurgulanır. Tüm bunlar, İslam’da güzel ahlakın sadece bireysel değil, toplumsal barışın da temeli olduğunu gösterir. Müslümanın hem Rabbiyle hem de insanlarla olan ilişkilerinde dürüstlük, saygı, merhamet ve iyilik ön plandadır.