Ortaöğretim Temel Dinî Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Sayfa 11 Cevapları Meb Yayınları

Ortaöğretim Temel Dinî Bilgiler (İslam 2) Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 11 Ünitemize Hazırlanalım Cevaplarını yazımızın devamınddan okuyabilirsiniz.

ÜNİTEMİZE HAZIRLANALIM

1. İman, İslam, akaid ve teklif kavramlarının tanımlarını sözlükten bularak yazınız.

  • İman: İman, kalp ile tasdik ve dil ile ikrar edilen, Allah'a, peygamberlere, meleklere, kitaplara, ahiret gününe ve kadere inanmaktır.
  • İslam: İslam, Allah’ın insanlara gönderdiği peygamberler vasıtasıyla bildirdiği inanç, ibadet ve ahlak esaslarına teslim olmak ve bu esaslara göre yaşamaktır.
  • Akaid: Akaid, İslam inancını ve iman esaslarını açıklayan, imanla ilgili temel bilgileri ele alan dini ilimdir.
  • Teklif: Teklif, dinin, insanlara yapmaları ya da sakınmaları gereken davranışlar konusunda yüklediği sorumlulukları ifade eder.

2. İslam inancının iki temel kaynağını araştırarak yazınız.

  • Kur'an-ı Kerim: İslam'ın ana kaynağı olan Kur'an, Allah'ın vahyi olup, peygamberimiz Hz. Muhammed'e (s.a.v.) indirilen ilahi kitaptır. İslam inanç esasları ve ibadetler, Kur'an-ı Kerim'de bildirilmiştir.
  • Sünnet: Hz. Muhammed'in (s.a.v.) sözleri, davranışları ve onayları sünneti oluşturur. Sünnet, Kur'an'ın açıklayıcısıdır ve Müslümanların hayatına rehberlik eder.

3. Mümin, kâfir ve münafık kavramlarının anlamlarını defterinize yazınız.

  • Mümin: Allah’a ve peygamberlerine iman eden, İslam’ın esaslarına inanan ve bunu kalbiyle tasdik eden kişidir.
  • Kâfir: İslam inancını reddeden, Allah’a ve peygamberlerine inanmayan kişiye kâfir denir.
  • Münafık: Kalbiyle inanmadığı halde diliyle Müslüman olduğunu söyleyen, inançsızlığını gizleyen kişidir.

4. Büyüklerinize Amentü duasının anlamını sorup birlikte bu dua üzerine konuşunuz.

Amentü Duası: Amentü duası, İslam'ın iman esaslarını özetleyen bir duadır. Bu duada Allah’a, meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe ve kadere iman edilir. Ayrıca, ölümden sonra dirilmenin hak olduğu vurgulanır.

Amentü Duası Türkçe Okunuşu

Amentü billahi ve melâiketihi ve kütübihî ve rusülihî ve'l yevmi'l-âhıri ve bi'l-kaderi, hayrihî ve şerrihi mina'llâhi Teâlâ ve'l-ba'sü ba'de'l mevt. Haggun Eşhedü en lâ ilâhe illAllâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlühü.

Amentü Duası Anlamı (Diyanet Meali)

Ben Allâh-ü Te'âlâ'ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere ; hayır ve şerrin Allâh-ü Te'âlâ'nın yaratmasıyla olduğuna inandım. Öldükten sonra dirilmek de haktır. Ben şahadet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ'dan başka ilâh yoktur. Ve yine şahadet ederim ki, Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O'nun kulu ve peygamberidir.

5. Allah’a (cc) iman etmenin insana kazandırdıkları hakkında düşününüz.

Allah’a iman etmenin kazandırdıkları: Allah’a iman eden kişi, hayatta bir amaç ve anlam bulur. İman, insana huzur, güven ve manevi güç kazandırır. Allah’ın her şeyi gördüğüne ve her şeyin bir hikmeti olduğuna inanmak, kişinin sabırlı ve metin olmasına yardımcı olur. Ayrıca, ahiret inancı kişinin dünyada adaletli ve iyi bir insan olmasını sağlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri