Sizce bir sözcük en çok kaç tane yapım eki alabilir?

Bir sözcük dilin kuralları doğrultusunda farklı yapım ekleri alarak yeni anlamlar kazanabilir. Türkçede bir sözcük genellikle 2-3 yapım eki alırken, bazı durumlarda 4-5 yapım ekiyle de anlamlı kelimeler türetilebilir.

Soru : Sizce bir sözcük en çok kaç tane yapım eki alabilir? Aşağıdaki kutucuklara farklı sayıda yapım eki almış sözcüklere örnekler yazınız.

Ödev cevabı kısaca : Bir sözcük en fazla 4-5 yapım eki alabilir, ancak dil kuralları doğrultusunda anlamlı kalması şarttır.

Bir sözcük, dilin kurallarına bağlı olarak farklı anlamlar kazanmak amacıyla yapım ekleri alabilir. Bu ekler, kök anlamı değiştirir ve sözcüğü yeni bir kelime türetir. Dilimizde bir sözcük en fazla 4-5 yapım eki alarak anlamlı kalabilir, ancak bu sayı genellikle 2-3 ekle sınırlı kalır. Örneğin, “yaz” fiilinden “yaz-mak” (fiil), “yazı” (isim), “yazıcı” (meslek), “yazıcılık” (meslek alanı) gibi sözcükler türetilir. Her yapım eki sözcüğün anlamını değiştirir ve yeni bir kavram ortaya çıkarır. Ancak dilin doğasına aykırı olmamak koşuluyla, bazı sözcükler daha fazla yapım eki alabilir ve bu süreç, dili zenginleştiren bir özelliktir.

Farklı Sayıda Yapım Eki Almış Sözcükler:

  1. 1 yapım eki: Göz-lük
  2. 2 yapım eki: Göz-lük-çü
  3. 3 yapım eki: Göz-lük-çü-lük
  4. 4 yapım eki: Göz-lük-çü-lük-ler
  5. 5 yapım eki: Göz-lük-çü-lük-ler-im

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri