2024-YKS Tercih Süreci: 10 Soruda Bilmeniz Gerekenler

2024-YKS Tercih Süreci: 10 Soruda Bilmeniz Gerekenler
2024-YKS tercih süreci hakkında merak edilenler. Tercihler nasıl yapılmalı, yeni açılan bölümler, depremzede kontenjanları ve daha fazlası hakkında bilmeniz gereken 10 önemli detay.

2024-YKS Tercih Süreci: 10 Soruda Bilmeniz Gerekenler

YKS Tercihleri İçin Kritik Tarihler

Öğrenciler, 25 Temmuz - 2 Ağustos tarihleri arasında YKS tercihlerini yapabilecekler. Bu yıl ilk kez yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarındaki yeni bölümler de tercihler arasında yer alacak.

1. Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Adaylar, ilgi ve yeteneklerine göre, iş gücü piyasasını dikkate alarak tercihte bulunmalı. Tercih listesi oluştururken, hayallerindeki üniversite ve bölümleri ilk sıralara yazmalı, sonrasında sıralamalarına yakın olan programları tercih etmeli.

2. Depremzede ve Özel Durumdaki Adaylara Yönelik Kontenjanlar

6 Şubat depremlerinden etkilenen adaylar için özel kontenjan ayrıldı. Depremzede adaylar, 34 yaş üstü kadınlar, şehit ve gazi yakınları özel kontenjanlardan yararlanabilecek. Bu adaylar, kontenjanların sınırlı olduğunu göz önünde bulundurarak tercih yapmalı.

3. Tercihler Sıralamaya Göre mi Puanla mı Yapılmalı?

Adaylar, tercihlerde puan yerine sıralamalarını dikkate almalı. En fazla 24 tercih yapma hakkı bulunan adaylar, listenin başına en çok istedikleri programları yazmalı, kazanılsa bile kaydolmak istemedikleri programları listeye eklememeli.

4. Başarı Sıralaması Uygulaması Devam Ediyor mu?

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programları için başarı sıralaması şartı devam ediyor. Bu bölümlere yerleşmek için belirlenen sıralama koşullarını sağlamak gerekiyor.

5. Yeni Açılacak Bölümler Var mı?

Bu yıl ilk kez yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında yeni bölümler açıldı. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerde bu alanlara yönelik programlar bulunuyor.

6. Lisans Programları Tablolarındaki "TYÇ" Ne Anlama Geliyor?

TYÇ logosu, diplomaların yurt dışında daha hızlı tanınmasına ve istihdam imkanlarının artmasına olanak sağlar. Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ), yükseköğretim staj yeterliliklerinin ve yurt dışında geçirilen öğrenim dönemlerinin tanınmasında kolaylık sağlar.

7. YKS Tercihleri İçin Danışmanlık Nasıl Alınır?

Milli Eğitim Bakanlığı, rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla "tercih danışmanlığı" hizmeti verecek. Adaylar, eğitim kurumları ve rehberlik merkezlerinde bu hizmetten yararlanabilecek. Ayrıca üniversiteler tercih fuarları düzenleyecek.

8. Üniversite Kayıtları Ne Zaman Yapılacak?

YKS sonuçlarına göre kayıt hakkı kazanan adaylar, 19-23 Ağustos tarihleri arasında kayıt işlemlerini gerçekleştirebilecek. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

9. İkinci Öğretim Programları Bu Yıl Yer Alıyor mu?

Bu yıl devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarına kontenjan tanımlanmadı. Kapatılan programların kontenjanları, yeni açılan programlara aktarıldı.

10. Ek Yerleştirme Nasıl Yapılacak?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir programa yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme başvurusu yapamayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.